„Nový ředitel SÚRAO takto objíždí všechny lokality, kde se zvažuje vybudování hlubinného úložiště, a seznamuje se se starosty. V Dolní Cerekvi se v rámci neformální diskuse bude určitě řešit aktuální situace, ale oficiální odpověď budeme posílat nejspíše na konci tohoto nebo začátku příštího týdne. Už to je připravené,“ sdělila v úterý mluvčí SÚRAO Lucie Steinerová.

Starosta Dolní Cerekve Zdeněk Dvořák od setkání neočekává nic konkrétního. „Představí se nám nový ředitel. My zopakujeme svoji argumentaci, proč požadujeme to, co požadujeme. Předpokládám, že odpověď bude stejná jako předtím. Řeknou nám, že úložiště je potřeba, že je to ta nejbezpečnější věc na světe a my se tomu nemáme bránit,“ uvedl Zdeněk Dvořák. A doplnil, že v obdobném duchu bylo i vyjádření, které v reakci na zaslaný dopis na Jihlavsko přišlo z ministerstva průmyslu a obchodu.

Rekord na Masarykově náměstí.
OBRAZEM: Dělostřelci odpálili rekordní salvy

Hlavním důvodem, proč začali starostové bojovat za vyloučení z výběru lokalit pro úložiště, je strach o vodu. Čertův hrádek se totiž nachází na evropském rozvodí a vodou zásobuje nejen okolní obce, ale i Jihlavu a prostřednictvím Želivky i hlavní město Prahu a Středočeský kraj. Podle mínění starostů není při hledání vhodné lokality pro hlubinné úložiště zohledněna klíčová ochrana národních zdrojů pitné vody. SÚRAO ale tvrdí, že toto je jednou z hlavních kritérií, která budou při zpracování podkladů rozhodovat.

Průzkumy v jednotlivých místech, kde by se v budoucnu mohl radioaktivní odpad skladovat, stále běží. To, že by se úložiště udělalo u Dolní Cerekve, se zvažuje už od devadesátých let, lokalita dříve byla favoritem i pro mezisklad.