Včera se účast dostala pod padesátiprocentní hranici. „Ze čtyřiceti dětí jich přišlo asi osmnáct nebo devatenáct. Proto jsme rozhodli o tom, že udělíme ředitelské volno," uvedl starosta Staré Říše Zdeněk Svoboda. Městys je totiž zřizovatelem místní mateřské a základní školy.

Informace o tom, že mají žáci staroříšské školy volno, visí také na webových stránkách Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina. Epidemioložka Alena Dvořáková potvrdila, že situaci se zřizovatelem konzultovali. „Onemocnění žáků má chřipkový charakter, proto jsme doporučovali školu do Vánoc uzavřít," potvrdila Dvořáková.

Starosta Svoboda poznamenal, že ještě v neděli se děti setkaly na radnici na vánočním posezení a o den později většina z nich ulehla do postele. „Děti dostaly vysoké horečky, objevilo se i zvracení a průjmy," doplnil Svoboda.

„Chřipková epidemie letos přišla dřív než v minulých letech. Na Havlíčkobrodsku evidujeme 2 009 nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, což představuje nárůst o 56 procent v porovnání s minulým týdnem," řekla Dvořáková. Na Jihlavsku ještě situace není tolik vážná, nárůst oproti minulému týdnu je o patnáct procent.

Lékaři evidují tři pacienty, kteří museli být s vážným průběhem onemocnění hospitalizováni. Nejvíc jsou virózami ohroženy děti a senioři.

Kvůli vysoké nemocnosti žáků i učitelů byly v minulém týdnu uzavřeny dvě základní a jedna mateřská škola, a to v Litohoři a Jakubově u Moravských Budějovic.