Žáky Základní školy Zhoř v pondělí do nového školního roku uvítal brankář Ondřej Pavelec a rychlobruslařka Martina Sáblíková. Nebyli však skuteční, pouze namalovaní. Zaměstnanci školy totiž první školní den pojali opravdu netradičně. Ve Zhoři se konaly olympijské hry.

„Už někdy před prázdninami nás napadalo, že školu takto nazdobíme. Vlastně každý rok máme nějaké téma, letos se téma olympiády, která se brzy uskuteční v ruské Soči, přímo nabízelo. Choreografii jsme vymysleli před dvěma dny, jsme rádi, že se to povedlo," přiblížil ředitel školy Richard Března.

Před osmou hodinou se před budovou školy ve Zhoři dokonce zapaloval olympijský oheň. Každý žák si pak před vstupem do školy na znamení spolupráce plácl s ředitelem. Oči na vrch hlavy z celého dění měli především prvňáčci. Tentokrát jich do školy ve Zhoři dorazilo pouhých sedm. To je podle ředitele nejméně za poslední roky. „Odešlo i hodně deváťáků, takže pro letošní školní rok máme dětí opravdu málo. Nastupuje k nám asi devadesát školáků. Ale zase příští roky už by to mohlo být lepší, snad je to výjimečný rok," okomentoval ředitel.

Kvůli tomu, že je prvňáčků tak malý počet, mají ve Zhoři třídu spojenou se třeťáky. „Když jich je okolo čtrnácti, necháváme je samotné. Ale když jich je takhle málo, musí se spojit, abychom to finančně utáhli," vysvětlil důvod spojení Března. Podle učitelky Miroslavy Dubové, která bude spojenou třídu prvňáčků a třeťáků učit, sloučením tříd žáci nějak netrpí. „Měla jsem už spojenou první a čtvrtou třídu, každý se divil, že je mezi dětmi velký věkový rozdíl, ale bylo to velké plus. Hlavně pro prvňáčky, od starších dětí spoustu věcí pochytí a naučí se rychle samostatně pracovat. Výuka se odehrává na střídačku, deset minut se věnuji jednomu ročníku, deset minut druhému," popsala Dubová.

Kolik žáků má být ve třídě minimálně tak, aby ročník mohla škola otevřít, v současné době není dáno. Vše záleží na penězích. „Když vám na to peníze nevyjdou, musí vám zřizovatel, což je v našem případě obec, na začátku roku slíbit, že vám dá takzvanou výjimku," přiblížil Března.

V případě, že pak škole vyjde nedoplatek kvůli malému počtu dětí, částku škole obec doplatí. „Zatím se ještě nestalo, že bychom k tomuto kroku museli ve větší míře přistoupit. Letos ale o peníze obec zřejmě budeme muset poprosit, peněz je čím dál méně," dodal ředitel. Podle něj naštěstí obec Zhoř za školou stojí. „Jinak už bychom asi neexistovali," uzavřel.