Loňský rok totiž Ministerstvo vnitra zrušilo rychlopasy na počkání. Ty platily pouze půl roku a jen v některých zemích, ale jejich pořízení vyšlo na tisíc pět set korun.

Krajský soud v Jihlavě.
Soudce Novák, který podal žalobu na stát kvůli dojíždění, peníze nedostane

„Ty teď nahradily cestovní pasy se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji s dobou vydání do šesti pracovních dnů. Tyto pasy mají dobu platnosti deset let, správní poplatek je čtyři tisíce korun. U dětí do 15 let je doba platnosti pět let, správní poplatek činí dva tisíce korun," uvedl tiskový mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis. Běžné vyřízení cestovního pasu se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji trvá do třiceti dnů. Tento doklad platí také deset let a jeho správní poplatek činí šest set korun. Za děti rodiče zaplatí sto korun, ale doba platnosti dětských pasů je pouze pět let.

„I malé dítě musí mít platný doklad totožnosti, a to buď cestovní pas, nebo občanský průkaz, který se dá použít pro cestování po Evropské unii," připomíná vedoucí správního oddělení jihlavského magistrátu Kateřina Škarková. O cestovní pas je možné si zažádat na obecních úřadech obcí s rozšířenou působností, podání není podmíněno místem trvalého pobytu.

ZUZANA RODOVÁ

Ilustrační foto.
Trať do Polné chtějí prodat