Kompletní renovace začala v letošním roce a v létě 2019 by měl být hrad pro návštěvníky opět přístupný v celé své kráse. V sobotu 12. srpna měla veřejnost možnost nahlédnout do míst, která procházejí obnovou.

„V současné době se opravuje malý a velký ochoz, botanický sál a kaple svatého Eustacha, tedy v místech, kde byla prohlídková trasa se strašidly,“ upřesnila kastelánka hradu Kateřina Rozinková. Druhý prohlídkový okruh, který vede obrazárnou, erbovním sálem, pracovnou polesného či expozicí kamenictví, je prozatím v provozu. Na řadu přijde až v dalších letech. Stejně jako věž, která je dominantou hradu ukrytého v lesích.

V místech oprav to v současné chvíli vypadá opravdu jako na staveništi. Napříč botanickým sálem vedou železné traverzy. „Ty jsou zde kvůli statice a průhybům. Slouží i jako táhla pro zajištění obvodových zdí, které byly po úpravách ze sedmdesátých let staticky narušené,“ popsal architekt projektu celkové obnovy hradu Roštejn Milan Šindler.

Protože chce projekt navrátit hradu jeho podobou před požárem v roce 1915, slouží při rekonstrukci i dobové dokumenty, plány a fotografie. „Chceme, aby to bylo co nejvíce věrohodné. Tam, kde se nedochovaly dokumenty, tak hledáme inspiraci na telčském zámku, který pochází z doby jako Roštejn,“ doplnil Šindler.

 V první půli se valila na branku Jihlavy útočná lavina červenobílých. Aktivní byla i středeční posila Eduard Sobol.
Jako kočka s myší. Slavia nedala Jihlavě šanci

Na ochozech proto už mizí betonová podlaha. Řemeslníci ji rozřezávají na čtverce a poté odkryjí původní vrstvy podlahy. „Na malém ochozu bude ručně dělaná cihelná dlažba ve tvaru šestiúhelníku, na velký ochoz přijde dřevěná fošnová podlaha. V té části směrem k botanickému sálu bude opět cihelná dlažba, ale v podobě, která se dochovala z dobové dokumentace,“ upřesnil architekt.

V kapli svatého Eustacha našli archeologové pozůstatek věžice. Ta by ovšem v areálu hradu neměla být jediná. „Ještě nám historici říkají, že bychom měli najít další dvě. Jestli se to ale podaří, to teprve uvidíme,“ sdělil Šindler.

Velkou, ale příjemnou změnou, projde také věž hradu. Žebříky ze sedmdesátých let budou odstraněné, místo nich řemeslníci provedou novou konstrukci, která se bude skládat ze schodišť a vložených podest. „Tento systém umožní příjemnější vstup. Budou zde klasické schody až do šestého patra, poslední sedmé patro půjde po žebříku. Technicky to není možné udělat v posledním patře jinak kvůli ocelovým táhlům, která zabezpečují statiku věže po požáru,“ uzavřel povídání architekt.

Až budou udělané hrubé stavební práce, přijdou na řadu restaurátoři a řemeslníci. Ti budou mít na starost například obnovu maleb v botanickém sálu či malby v kapli.

Manžel kastelánky a správce hradu Josef Rozinek doplnil, že po kompletní obnově se návštěvníci mohou těšit na upravené prohlídkové okruhy. „Okruh na malém a velkém ochozu chceme udělat volnější a přístupnější především pro děti. A protože na hradě v minulosti nežili princové a princezny, ale sloužil hrad myslivcům a správcům lesa, tak bychom rádi, aby jeden z okruhů ukázal práci myslivců a zavedl návštěvníky i do obory, kde se dozví, co všechno obnáší starat se o zvěř a les,“ dodal Rozinek.

Projekt za bezmála 70 milionů korun je financován z Integrovaného regionálního operačního programu, část pokryje ze svých zdrojů také Kraj Vysočina.