„Figuríny mají symbolizovat více než 250 lidí popravených v Československu z politických důvodů za komunistického režimu a upozornit na to, že po nynějších sněmovních volbách hrozí nárůst vlivu komunistů," řekl Ondřej Matyáš z občanského sdružení Dekomunizace, které akci organizuje. Podobné figuríny se podle něj objevily v noci či brzy ráno i v Praze, Táboře a Hradci Králové.

„Důvodem tohoto happeningu jsou nemalé preference KSČM i čím dál větší ochota 'demokratických' politiků vnímat komunisty jako standardní politickou stranu," uvedl Matyáš. Města Jihlava, Praha, Tábor a Hradec Králové byla podle organizátora Jiřího Nováka, který akci zajišťoval produkčně, vybrána náhodně.

Akci aktivistů sledovaly o půl jedenácté večer desítky lidí, kteří právě vycházeli z Domu kultury. Někteří se smáli, jiní jen pozorovali. Místem několikrát projela hlídka policie, ale situaci jen monitorovala.

Cílem sdružení Dekomunizace je podle jeho webových stránek zbavit KSČM a její členy podílu na moci neustálým nenásilným připomínáním zločinů této ideologie. Prostředkem má být poskytování informací a pořádání kulturních a osvětových akcí. KSČM se podle sdružení nikdy nedistancovala od skutků předlistopadové KSČ. „Současní komunisté se naopak k jejímu odkazu zcela nepokrytě hlásí," tvrdí sdružení.

Zakládajícími členy sdružení byli mimo jiné novinář Ivan Medek nebo režisér Ladislav Smoljak a další známé osobnosti.

JAROSLAV BUČEK (ČTK)