Figuríny navlečené do podprsenek stojící kousek od morového sloupu. To je jedna z věcí, která vadí jihlavským radním na trzích, které se pravidelně pořádají na jihlavském Masarykově náměstí. Chtějí proto na příští rok s koncepcí trhů hnout a změnit ji.

Situací ohledně trhů se radní zabývali minulý týden na posledním zasedání Rady města Jihlavy. „Návrh je ještě velice syrový, musí se dopracovat. Nicméně vznikla tady iniciativa s tím, že jarmarky, které se nyní v Jihlavě konají, příliš nesvědčí historickému centru města. Nabízený sortiment není to pravé, co bychom tu chtěli vidět. Takže se pracuje na nové koncepci toho, co by se na trzích mělo objevit, a co ne," vyjádřil se primátor Jihlavy Rudolf Chloupek.

Změnit sortiment na jihlavských trzích by se líbilo i Janě Holasové. „Na trhy se dostanu jen náhodou, když jedu z práce. Občas mi to spíš připadá jak vietnamská tržnice a je to opravdu škoda. Jediné, co si tam kupuji pravidelně, je koření. Líbilo by se mi, kdyby se tam prodávalo zboží z venkova, kvalitní vajíčka, zelenina, med a tak. Prostě nedostupné věci pro nás měšťáky," usmála se Holasová.

Jarmarků by mohlo být méně

Na zasedání jihlavské rady minulý týden padlo také to, že je jarmarků příliš. „Mohlo by jich být méně s tím, že budou tematicky zaměřené. Mohl by být jarní květinový jarmark, zeleninový jarmark, ovocnářský jarmark, vepřové hody a tak dále. Nicméně vše je ještě v jednání," dodal Chloupek.

V současné době se v Jihlavě za rok pořádá celkem deset jarmarků. „A to od dubna do listopadu každý měsíc, to je osmkrát a dále jsou to dva trhy řemesel, jeden v červnu a jeden v září. Koncepce mluví o polovičním počtu s tím, že by se trhy mohly podpořit i hudební produkcí na pódiu nebo v okolí u stánků," informoval mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Podle primátora Jihlavy by to měla být motivace pro trhovce. „Chceme, aby sem přišli ti, které tu chceme vidět, a omezily se některé jiné druhy zboží," dodal Chloupek.

V současné době jarmark provozují Služby města Jihlavy. Na radě se mluvilo i o změně provozovatele. „Není to úplně vyřešeno. Určitě není v silách magistrátu, aby se zabýval organizací jarmarku, ale padl i návrh, že by se vypsalo výběrové řízení na provozovatele jarmarků, zatím je to otevřené," řekl závěrem primátor.