Petiční výbor, bojující za to, aby přes Sasovské údolí v Jihlavě v budoucnu nevedl městský okruh, stupňuje v letních měsících svou aktivitu. Už začátkem prázdnin začaly jezdit po Jihlavě autobusy s polepy, které na problém upozorňují.

Na tuto sobotu petiční výbor dokonce připravil happening, který chce lidem ukázat sasovské údolí v celé přírodní kráse. Aktivisté využili toho, že se v sobotu koná tradiční a oblíbená akce s názvem Sasovská lávka.

„Využili jsme toho, že se koná Lávka a s osadním výborem jsme se domluvili, že se k akci připojíme dopoledním programem. Chceme tím upozornit na naši petiční akci a získat další podporu od lidí," vysvětlila členka petičního výboru Zachraňte Sasovské údolí Marie Nováková.

Návštěvníci, kteří do Sasova v sobotu dorazí, budou moci na místě podepsat petici proti plánovanému přemostění Sasovského údolí. „Celý dopolední program je zaměřen na přírodu. Od 10 hodin je v plánu odchyt a kroužkování ptáků žijících v údolí s odborným výkladem ornitologa Ale-še Tomana. Následovat bude ukázka výcviku sokolnických dravců a zájemcům nabídneme i jízdu na koni," uvedla Nováková.

Podle ní si lidé v Sasově nechtějí nechat zničit přírodu stavbou mostu přes údolí, a proto chtějí dále sbírat podpisy. „V současné chvíli máme asi 1 550 podpisů, sice týden od týdne podporovatelů přibývá, nicméně okruh lidí už je vyčerpaný. Tato akce nám může další podporovatele sehnat," myslí si Nováková.

Petiční výbor si dal za cíl nasbírat 2 000 podpisů. „Také na Lávce budou naši závodníci mít trička upozorňující na akci a budeme mít stoleček s podpisovými archy," uvedla členka petičního výboru.

Aktivisté byli už s průběžnou peticí, která čítala přes 1 300 podpisů, na jihlavském magistrátu. Jihlavští zastupitelé a vedení radnice proto pozvánku na happening dostali také. „Když se dívám do programu pana primátora a náměstků, tak zde nikdo v diáři tuto akci zapsanou nemá. Nevylučuji ale, že někdo z nich na akci nakonec přijde," řekl mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Na průběžnou petici nicméně petiční výbor z magistrátu odpověď dostal v řádném termínu. Vyjadřoval se k ní úřad územního plánování, který sdělil, že návrh městského okruhu, který vede přes Sasovské údolí, je zanesen v územním plánu už 13 let a měl být budován v minulosti. Městský okruh je podle magistrátu nezbytný a propojí městské části a stávající silnice směřující do centra s okružním systémem. Má tak dojít k zlepšení provozu v centru města. Během května a června proběhlo i veřejné projednání návrhu nového územního plánu, v rámci kterého mohli občané vznést připomínky. K vedení okruhu Sasovem vzneslo připomínku několik desítek občanů.

Jihlavské zastupitelstvo má územní plán, v němž je zanesen městský okruh, schvalovat na zářijovém zastupitelstvu. Do té doby chce petiční výbor sbírat podpisy. Síly v zastupitelstvu jsou po poslední návštěvě Sasova v tuto chvíli rozložené půl na půl.