„Od začátku května byli hasiči na Jihlavsku požádáni o pomoc při likvidaci obtížného nebo nebezpečného hmyzu ve čtyřech desítkách případů," vypočítala výjezdy krajská mluvčí. Ve stejném období loňského roku přitom hasiči evidovali téměř stovku výjezdů k tomuto typu událostí.

Podobně mluví také Čestmír Štork z jihlavské firmy, která se věnuje hubení hmyzu. „Každý rok je stejný, jenom je toho v tomto roce daleko méně. Ale ono to ještě přijde," zhodnotil dosavadní průběh sezony Štork. Až do konce srpna je období, kdy řádí především vosy, na sklonku léta potom přichází na řadu ráj pro sršně.

„Nejčastěji zasahujeme v panelácích, na chatách, kde se vosy a další nebezpečný hmyz usazují především ve větracích otvorech a štítech," doplnil specialista na hubení hmyzu.

Hasiči naopak zasahují především na veřejných místech, kde může hmyzí roj zaútočit na větší skupinu lidí. „Letos jsme zasahovali například v blízkosti dětských pískovišť nebo mateřských školek. Vybavují se mi případy v Jamném nebo v Erbenově ulici v Jihlavě," upřesnila k zásahům Musilová.

Výjezd jde do tisíců

Hasiči vyjíždějí především tam, kde hrozí nebezpečí z prodlení, tedy když jde o ohrožení lidského života nebo zdraví. V opačných případech se lidé musí obrátit na specializovanou firmu. V případě, že lidé nahlásí falešné nebezpečí, může se stát, že si budou muset výjezd zaplatit. „V letošním roce se nám zatím nestalo, že bychom někam vyjížděli zbytečně," dodala Musilová, podle níž se může účet za výjezd k likvidaci hmyzu vyšplhat i na pár tisíc korun.

V případě, že se lidé obrátí na firmu, vyjde je likvidace na pět set až dva tisíce korun.