„Desítky javorů podél obecní cesty jsou znetvořeny necitlivým strojním ořezem, který často poškodil stromovou kůru a z větví udělal trčící pahýly," řekl starosta obce Josef Bakaj. Věc se týká zhruba patnácti javorů lemujících turistickou trasu z Hodic na hrad Roštejn.

„Je to poměrně oblíbená cesta, která je součásti zelené turistické trasy. Je to škoda. Rozhodně to nedělá parádu 
a v případě aleje je takováto strojová úprava krajně nevhodná,," rozmrzele věc okomentoval Bakaj, který fotografie pořídil.

Kdo má celou záležitost na svědomí, není jasné. „Je pravděpodobné, že to provedli místní zemědělci, protože jim větve stromů zasahují do pole. Už v minulosti jsme s nimi podobnou věc řešili. Nechceme 
je ale popotahovat u nějakých institucí, nejde tady o žádné pokuty. Chceme, aby se to nedělo," vysvětlil Bakaj s tím, že proto obec zveřejnila celou věc na svých webových stránkách.

„Doufáme, že se chytí 
za nos, a příště se takového zásahu vyvarují," dodal Bakaj.

Zástupce místního zemědělského družstva Jiří Pittner se od celé věci distancoval. „Nebudu se k tomu vyjadřovat. Nic o tom nevím," poznamenal Pittner, předseda Zemědělského družstva Roštýn Hodice.

Obec zvažuje, zda celou věc napravit

Obec nyní zvažuje, zda alej neupraví na vlastní náklady. 
„Ty větve by měly být ořezány u kmene a rány nějak ošetřeny," podotkl Bakaj.

Zásah jako nepřiměřený zhodnotil i zástupce z občanského sdružení Javořice, které se zaměřuje mimo jiné na ochranu přírodního bohatství. „Je to uděláno opravdu prasecky. Stromy jsou poškozené minimálně vizuálně, především ty s ponechanými dlouhými pahýly. Obecně by nikdo neměl ořezávat stromy, které mu nepatří," okomentoval celý problém Jiří Pykal 
ze sdružení Javořice.

Jana Vitnerová z ekologického sdružení Arnika navíc poznamenala, že po takovém neodborném zásahu může strom napadnout i nějaká choroba, a tak ho zlikvidovat.

„K ošetřování dřevin má zásah opravdu velmi daleko. Fotografie jsou ukázkou základních chyb, které se při takovém zásahu stávají: Vznikají pahýly, je poškozeno dřevo kmene a kosterních větví. 
Z nevhodných poranění, která strom těžko hojí, vznikají ložiska napadaná chorobami, houbami a podobně," poznamenala Vitnerová.

Podle ní je lepší, když zastupitelé obcí nebo i uživatelé okolní zemědělské půdy svěří motorovou pilu někomu, kdo ji umí nejen spustit, ale má také základní znalosti o ošetřování dřevin. „Kurzy nejsou nákladné. Jde jen o to projevit dobrou vůli a přistupovat ke stromu jako k živému organizmu," doplnila Vitnerová.

Špatný zásah potvrdil i odbor životního prostředí (OŽP) jihlavského magistrátu. „Dle fotografií lze konstatovat, že řez větví nebyl vždy proveden odborným způsobem dle platného arboristického standardu," reagovala Bára Kolmanová z jihlavského OŽP a dodala, že v případě požadavku na redukci větví výrazně zasahujících na zemědělsky využívané pozemky je možné provést jejich šetrnou redukci v souladu se standardem v nezbytně nutné míře, tedy do podjezdné výšky zemědělské mechanizace.

Ořez stromů by neměl způsobit poškození či zničení dřeviny, což je dle zákona o ochraně přírody přestupkem či protiprávním jednáním a může 
za něj být uložena pokuta.

V případě, že by vedení obce Hodice chtělo celou záležitost řešit, může se se žádostí 
o posouzení vzniklé situace obrátit na oddělení ochrany přírody České inspekce životního prostředí v Havlíčkově Brodě.

IVANA HOLZBAUEROVÁ