Ty by měly dětem připomínat, že 
i při hře si musí dávat pozor na čas. Na hodinách by mělo být také speciální zařízení, jehož prostřednictvím by si děti mohly přivolat pomoc, například zraní-li se.

„Děti s sebou většinou nenosí na hřiště telefon, protože by ho mohly rozbít nebo někde zapomenout, a hodinky už má málokdo. Proto děti chodí často pozdě domů. Prostě neví, kolik je hodin," uvedla iniciátorka projektu Jana Kostelníková ze sdružení Přijdu včas. To se zasadilo o umístění již třinácti speciálních hodin na dětská hřiště různě po republice. Například na Vysočině pomáhá toto zařízení malým i velkým návštěvníkům v Havlíčkově Brodě.

Hodiny na jihlavská hřiště mají vyrobit studenti místních středních škol. Konstrukci dostala na starost Střední škola průmyslová, technická a automobilní Jihlava. Hodiny samotné vyrobí studenti oboru jemný mechanik – hodinář. Studenti hodinářství by rádi se sdružením Přijdu včas spolupracovali dlouhodobě, což Kostelníková s nadšením přijala. Je to totiž unikátní obor, který se nikde jinde v Česku nevyučuje. „Hodinář, se kterým jsme spolupracovali doteď, nebyl příliš spolehlivý, proto bychom byli rádi, kdyby nám s projektem pomáhali místní studenti," vyjádřila se Kostelníková.

Propagace školy

Spolupráci vítá i škola. „Mohlo by to zvednout povědomí 
o oboru a zvýšit zájem o něj. Momentálně máme ve třech ročnících pouze dvacet studentů, což je hodně málo. Rádi bychom číslo zvedli alespoň na třicet," uvedl vyučující hodinářských odborných předmětů Jaromír Ondráček.

O tom, kam by mohly být hodiny v budoucnu umístěny, se teprve jedná. O místě má rozhodnout pracovní skupina jihlavského magistrátu. „Padly návrhy jako Hellerův rybník či hřiště u Parku Gustava Mahlera. Teprve se o tom ale diskutuje. Vybíráme mezi místy, kam děti hodně chodí, 
a už tam třeba došlo k nějakému zranění. Protože ale na hodinách bude i bezpečnostní zařízení, je třeba, aby na hřišti byly kamery, abychom se mohli případně přesvědčit, že ho nikdo nezneužívá," uvedl ředitel městské policie Jan Frenc. Magistrát má ale trochu jiné tipy. „Mluvili jsme 
s paní Kostelníkovou o sportovišti Český mlýn a dopravním hřišti U Rybníčku. Zatím to ale není rozhodnuto," poznamenal mluvčí magistrátu Radek Tulis.

Materiál na speciální hodiny mají zafinancovat jihlavští sponzoři, které teď shání Jana Kostelníková. Hodiny poté vytvoří jihlavské střední školy a instalace, která zahrnuje 
i uhrazení přípojky k veřejnému osvětlení, by měla spočívat na městě a jeho kase.

Sdružení Přijdu včas spolupracuje i s místními základními školami. Právě tam se mají děti seznámit s tím, k čemu a jak má zařízení na dětském hřišti sloužit.
Projekt vymyslela Jana Kostelníková. Vedl ji k tomu strach o dceru, která se pravidelně vracela pozdě domů. „Říkala jsem jí, že se má někoho vždy zeptat na čas, ale odvětila mi, že se přece nemůže bavit s cizími lidmi. Když jsem jí pak chtěla zakázat chodit ven, oponovala, že nechápe proč, když na hřiště musí stejně daleko jako do školy. Hodiny náš problém vyřešily," přiblížila Kostelníková.

Ivana Holzbauerová