Přes jeden milion korun přiklepli na mimořádném zasedání zastupitelé Jihlavy na opravu havárie na jihlavském Horáckém zimním stadionu. Zasedání se konalo v úterý. V pondělí totiž na stadionu prasklo potrubí.

„Laicky řečeno jde o potrubí, které přivádí chladicí kapalinu do smyček, které jsou pod ledem. To znamená, že nemůžeme chladit," popsal včera situaci jednatel HC Dukla Jihlava Bedřich Ščerban.

Pokud by zastupitelé peníze na opravu potrubí neodsouhlasili na svém mimořádném zasedání, ale až v červnu, tedy tak, jak je harmonogram zasedání zastupitelstva naplánovaný, znamenalo by to podle náměstka primátora Jihlavy Jaroslava Vymazala (ODS), že by byl stadion bez ledu a klub by přišel o přípravu.

„Tuto situaci jsem řešil s vedením Dukly, se správcem a s naším odborem. Kontaktovali jsme jedinou firmu v republice, která se tímto zabývá, a po popisu havárie byla vyčíslena cena opravy. Aby bylo možné opravu stihnout, je na to potřeba schválit peníze tak, aby do tří týdnů nejpozději, nebo ještě dříve oprava začala," řekl přímo na zastupitelstvu Vymazal. Doplnil, že led je potřeba začít vyrábět začátkem srpna. „Bude to časově náročné, chtěl bych požádat, abychom to schválili a zimní stadion mohl fungovat," dodal Vymazal.

Na to reagoval opoziční zastupitel Radek Popelka (ANO). „Nemám problém se schválením peněz na odstranění této havárie, ale v souvislosti se stadionem bych se chtěl zeptat, proč v tuto chvíli měníme tabule, kde se ukazuje skóre, včetně nového systému. Rekonstrukci stadionu zřejmě zvažujeme v řádu dvou let, tak jak je tato investice opodstatněná?" zeptal se zastupitel Radek Popelka.

Vymazal s nadsázkou odpověděl, že toto zařízení nikde jinde kromě muzea a jihlavského zimního stadionu už neexistuje.

„Zásoby žárovek došly a není je čím nahrazovat. Nejde jenom o výměnu té vlastní světelné plochy, ale musí být vyměněna i řídicí jednotka, protože ta stávající je nekompatibilní. Tabule se dá použít i v nové hale," řekl Vymazal. Dodal, že spolu s tabulí ukazující skóre odešel i zvuk.

„Ten jsme taky vyměnili stejně jako mantinely, stadion už je po své životnosti, takže se drží zuby nehty. Tyto havárie jsou každým rokem," řekl náměstek primátora.

Podle jednatele HC Dukla Bedřicha Ščerbana se Jihlava baví o rekonstrukci zimního stadionu už sedm let, stále se však nic neděje. „Říkáme, že je zbytečné investovat, že se bude dělat rekonstrukce a že uděláme jen to nejnutnější, ale takhle už to jde sedm let. Sedm let řešíme jen havárie, nezabýváme se investicemi. Ano, chápu, že na jedné straně je to zbytečné, ale na druhou stranu je nutné říci, že už je opravdu potřeba se do rekonstrukce pustit. Jsou to z části vyhozené peníze, kdyby se už stavělo, tak tyto problémy nemáme," uzavřel Ščerban.