VYBERTE SI REGION

Houbaři se konečně dočkají. V lesích začínají růst houby

Jihlava - Hřib kovář, ryzec pravý, ale třeba i muchomůrka zelená. Tyto houby jsou po celou sobotu 19. září až do 17 hodin k vidění v Muzeu Vysočiny Jihlava.

19.9.2015
SDÍLEJ:

V Muzeu Vysočiny je ještě během soboty 19. září 2015 k vidění velká výstava hub.Foto: Markéta Jelínková

I přes počáteční černé vyhlídky s výskytem hub je od pátku v Muzeu Vysočiny v Jihlavě otevřená Velká výstava hub. Ta ovšem potrvá jenom do soboty, tedy do dneška. Kvůli nedostatku exponátů byla akce dokonce o týden posunuta. A vyplatilo se. Návštěvníci Muzea si mohou prohlédnout téměř tři stovky druhů jedlých i jedovatých hub, které rostou v lesích Kraje Vysočina. Raritou byl hřib satan, přivezený ze Středočeského kraje, a který se místních lesích moc nevyskytuje.

S košíkem do lesa se vydal i předseda jihlavského mykologického klubu Jiří Burel. „Ač v některých lesích moc hub nenajdete, v jiných lze naopak najít docela pěkné úlovky. Z velkých hub jsem nalezl přibližně osmdesát druhů," uvedl Burel. Ten také prozradil několik míst, kde aktuálně houby rostou. „Houbaři se mohou vydat do okolí Bystřice nad Pernštejnem nebo Luk nad Jihlavou. Smůlu naopak budou mít v okolí Třeště," informoval Burel.

Houby tedy rostou, ale pouze na některých místech. Pořádné úrody by se houbaři měli dočkat už za týden. „Před dvěma týdny sice pršelo, ale do suchého lesa, a to znamená, že když o víkendu vyrazí lidé na houby, nenajdou nic. Například růžovky začnou po takovém suchu a dešti růst nejdříve za čtrnáct dnů, hříbky potřebují tak měsíc," sdělil Burel.

Podle něj je pro houby lepší, když prší méně a vytrvale, než když jsou přívalové deště. „Úplně nejlepší je déšť a teplota mezi patnácti až dvaceti stupni. Když se pak přidají ranní rosy a mlhy, vzniknou ideální podmínky pro růst hub. V roce 2003 bylo podobné sucho jako letos, pršelo až v září, a houby nevyrostly vůbec.
Do výstavy se mohla zapojit i široká veřejnost a donést sem svoje vlastní úlovky. Toho využil i jihlavský houbař Václav Švíka, který se přišel mimo jiné pochlubit velkou pečárkou Bernardovou. Sám se v jednotlivých druzích hub výborně orientuje, proto návštěvníkům ochotně podával odborný výklad. „Právě žampiony se nejčastěji zaměňují s nejjedovatější houbou, tedy muchomůrkou zelenou. Ta má ale oproti jedlé houbě celou nohu bílou," popsal snadnou možnost záměny Švíka.

O výstavu byl obrovský zájem. Jen tři hodiny od jejího otevření, navštívily muzeum necelé dvě stovky lidí. „ Jedná se především o skupiny školáků. Děti se zde také mohly vyzkoušet svoje znalosti a k obrázkům různých hub přiřadit správné názvy," doplnila jednatelka mykologického klubu Kateřina Pauzarová.
Po celou dobu konání výstavy je otevřena i mykologická poradna, kterou už několik lidí od začátku září využilo. Poradna je otevřená také každé pondělí od čtyř do pěti hodin odpoledne.

Markéta Jelínková

Autor: Redakce

19.9.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Štefan Hoffinger

Muž podle žalobce dlouhodobě zneužívaldva chlapce

Ilustrační foto.

Úder kovovým boxerem poranil muže na hlavě

Stát pátrá po majitelích čtyř tisíc domů. Když se nepřihlásí, přijdou o ně

O vydání nemovitostí po sedlácích, emigrantech či obětech války žádají tisíce Čechů ročně. Uspějí jen stovky z nich.

Nádraží v Kostelci bude mít nové toalety

Jihlavsko – Nový nátěr dřevěného přístřešku i lepší vybavení veřejných toalet. To získalo koncem minulého roku hlavní vlakové nádraží v Jihlavě, které v červenci loňského roku odkoupila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) stejně jako další nádražní budovy v republice.

Střídání stráží. Běžeckou reprezentaci povede do konce sezony Koukal

Nové Město na Moravě – Prohlubující se výkonnostní krize české běžecké reprezentace vyvolala změny. Po republikovém šampionátu eviduje nového kouče.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies