Už posedmnácté ve své historii se zřícenina hradu Orlík nad Humpolcem vrátí v čase. A to konkrétně do doby své největší slávy – tedy do středověku. Provozovatelská společnost Castrum tu totiž tradičně připravila na pátek i na sobotu středověké slavnosti.

V programu slavností figurují v podstatě stále stejní vystupující, ovšem ti si každoročně připravují nová představení. „Rádi bychom udrželi standardní program a to, na co jsou naši návštěvníci už zvyklí a co se jim líbí," zdůvodnil kastelán hradu Orlík Pavel Koubek s tím, že svůj nový program představí například skupina historických Rytířů Fortuna.

Kromě již zmíněných historických Rytířů Fortuny se návštěvníci mohou těšit na gotickou hudbu a zpěv Hudební skupiny Camerata. Milovníci pohádek si pak mohou přijít na své při bramborovo-loutkovém představení Divadla Zlá sazenice.

Loutkoherci z tohoto souboru také nejsou v rámci středověkých slavností na Orlíku žádnými nováčky, jelikož tu vystoupí už počtvrté. Své postavičky si sami vyrábí z brambor, které napíchnou na kus dřívka a nakonec je i oblečou a nazdobí. Tentokrát si připravili pohádku O tom, kterak princ trpaslíky vyšplouch.

„Rozmazlený princ způsobí, že jeho královskému otci je odcizen poklad přímo z pokladnice. Za trest se pak musí vydat ztracený poklad najít a cestou se bude muset vypořádat jak se zloději, tak i sám se sebou," nastínil děj lpohádky jeden z „bramborových" herců Samuel Háva s tím, že se členové Divadla Zlá sazenice vždy snaží, aby pohádka pobavila jak malé, tak velké diváky a přitom dětem přinesla i nějaké to ponaučení.

Mimo jiné budou na hradě Orlík oba dny předvádět své umění zruční řemeslníci, jako je kovář, hrnčíř, kachlář, drátenice, kameník, ošatkářka a  další. Také se bude péct v hradní kuchyni či střílet z luku nebo kuše. Neposlušní poddaní by se mohli obávat pranýře. Pro děti navíc budou připravena stanoviště, na kterých budou plnit zadané úkoly týkající se především hradních strašidel.

ANETA SLAVÍKOVÁ