Dokud to nebudeme mít černé na bílém, tak tomu neuvěříme. Těmito slovy reagovala včera starostka Hojkova Milada Duchanová na informaci, která prozatím posílá ze hry o jaderné úložiště lokalitu Hrádek na Čeřínku.

Duchanová se totiž už roky bije za to, aby stát tuto lokalitu vyřadil z uvažovaných míst pro budoucí úložiště radioaktivního odpadu. Včera to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) udělal. Zúžil průzkumy pro trvalé úložiště na dvě lokality. Zatím zůstává Kraví hora na Žďársku a Horka na Třebíčsku. Na ostatních pěti místech, včetně Hrádku, se geologický průzkum prozatím neuskuteční.

„Mnohokrát jsem veřejně řekl, že si nedovedu představit, že by se trvalé úložiště jaderného odpadu stavělo v místě, kde je nesouhlas obcí," uvedl Mládek. Lokality Horka a Kraví hora jsou podle něj jediné, kde zastupitelstva nepodala žalobu na stát nebo k se k žalobě nepřidala. Pokud se ukáže, že tyto dvě lokality nejsou pro úložiště vhodné, je možné, že se stát ke zbylým lokalitám zase vrátí.

Nicméně první průzkumné práce začaly už na všech vytipovaných lokalitách, a obcím v lokalitě Hrádek dokonce už dvakrát přišly peníze, které jim náleží na základě atomového zákona. „Na konci loňského roku přišlo zhruba 1,8 milionu korun, na konci června tato částka přišla znovu," potvrdila Milada Duchanová. Hojkov, stejně jako další obce v lokalitě kromě Dolní Cerekve, dává peníze na speciální účet. Původně je chtěla obec vrátit, ale to zákon nedovoluje. „Jestli ty peníze nyní budou chtít zpátky, to nevím, ale v brzy bychom měli mít v lokalitě schůzku s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem, tak budeme vědět více," dodala Duchanová.

Ivana Škvorová, mediální zástupkyně Správy úložišť radioaktivního odpadu, která vhodnou lokalitu pro jádro hledá uvedla, že obce žádné peníze vracet nebudou, protože jim náleží. Pokud se ovšem opravdu výběr lokalit k průzkumným pracím zúží, je podle ní možné, že další peníze už obce nedostanou. „Pokud se opravdu vláda dohodne na tom, že se průzkumné území zúží na dvě lokality, budou se další peníze vyplácet pouze těm," upřesnila Škvorová.