Podle nařízení SVS by měli všichni chovatelé v kraji zavřít svou drůbež a nepouštět ji do volných výběhů, aby se nenakazila chřipkou od volně žijících ptáků. Prevence se týká rovněž jihlavské zoologické zahrady.

„Může se to dotknout i nás. Sledujeme proto ohniska nákazy a stanovili jsme si speciální opatření při nakládání s potravou pro ptáky i speciální opatření pro chovatele, kteří musí v případě, že jdou k ptákům, projít přes desinfekční rohožku, aby si očistili boty od bakterií," vysvětlil mluvčí jihlavské zoologické zahrady Martin Maláč.

Kvůli chladnému počasí byli ptáci v zoo několik uplynulých dní zavření, v čemž lze spatřovat výhodu. „Nemohli se setkat s volně žijícími ptáky, kteří se po zahradě volně pohybují," komentoval Maláč.

Kvůli riziku nákazy museli chovatelé zrušit i tradiční výstavu holubů, kterou každoročně pořádají ve Velkém Beranově. Ta se měla uskutečnit následující víkend, chovatelé ji ale přesunuli na 25. a 26. února. Na Holubářskou Vysočinu, jak se výstava jmenuje, se sjíž-dí desítky chovatelů nejen z kraje. „To jsou i lidé z Dačic, Slavonic i ze Znojemska. Už se nám jednou stalo, že jsme výstavu museli zrušit. Tenkrát jsme ji pořádali ve Stonařově a ten den, když už bylo všechno nachystané, přišel veterinář a řekl, že kvůli riziku nákazy musíme výstavu zrušit," vzpomněl předseda klubu chovatelů v Jihlavě Miroslav Šeda.

Odvolat tenkrát všechny chovatele už ale nebylo možné, a tak Šeda výstavu nezrušil a zaplatil pokutu. Ta by hrozila chovatelům i nyní, kdyby zákaz neuposlechli.

V Česku je nyní šest ohnisek nákazy ptačí chřipkou. Kromě jižní Moravy se nemoc rozšířila i do Čech, konkrétně do Lázní Toušeňv okrese Praha-východ. Ptačí chřipka postihuje především vodní ptáky, zejména husy, kachny a labutě, přenášející virus ve slinách, nosních sekretech a především v trusu. Pro člověka je riziko nákazy téměř nulové.

IVANA HOLZBAUEROVÁ