Tak se ptají iniciátoři petice, kterým se nelíbí způsob, jakým chce Telč od Nového roku nakládat s odpady. Na sociální síti Facebook vznikla stránka Za fungující Telč, kde lidé vyjadřují nespokojenost s tím, že město spolu s přilehlými obcemi vytvořilo spolek Oběhové hospodářství Renesance. Koluje tam také petice, kterou údajně k 15. prosinci podepsalo 55 lidí. „Nejedná se ani tak o protest proti novému systému odvozu odpadu, jako spíše o vyjádření názoru a nesouhlasu s jeho principem a nedořešeností," napsal Štěpán Florian, pravděpodobně tvůrce celé stránky a petice.

Na novém systému se mu nelíbí hned několik bodů. Jedním z nich je, že město má od Nového roku vyvážet odpad jednou za čtrnáct dní místo jednou za týden, jako je tomu nyní, a že cena za odpady přitom zůstane stejná.

„Město má minimum zkušenostní s podobným systémem. Je postaven na argumentu, že jinde to funguje, tak proč ne u nás," uvedl dále Florian. Ten se také domnívá, že služby odvozu odpadu budou znekvalitněny, protože místo čtyř stávajících vozů bude mít spolek k dispozici pouze jedno, a ještě k tomu staré auto.

Sporným bodem je také to, že popelářský vůz Oběhového hospodářství Renesance neprojede branou města, takže popelnice a koše z náměstí mají být vyváženy jiným způsobem. Dle tvůrců stránky Za fungující Telč se o to má postarat traktor. Odpad má být prý nakládán na valník.

Zástupci města o petici vědí. Její iniciátoři distribuovali totiž do schránek obyvatelům Telče i letáčky, na kterých město přirovnávají k Neapoli zavalené odpadky.

„Jsou to nepravdivé vzkazy," okomentoval argumenty na Facebooku místostarosta Telče Pavel Komín. To, že se ale popelářský vůz nevejde do brány města, Komín potvrdil. „To je pravda. Pracujeme na náhradním řešení," uvedl.

Pavel Komín zmínil, že až začne Oběhové hospodářství Renesance fungovat, získá finanční prostředky k tomu, aby pořídilo další techniku. Jak ale bude město s odpadem na náměstí pracovat do té doby, není jasné. „Jak bychom ho sváželi. Autem," namítl Komín. To ale město zatím k dispozici nemá.

Oběhové hospodářství Renesance má v první řadě zvýšit objem vytříděného odpadu. Telč rozdá zdarma lidem do domácností 1 400 barevných popelnic na plast a papír. Tím se má stát třídění pohodlnější.

Více než třetina barevných kontejnerů zafinancovaných z dotace už je v Telči rozebrána. „Občanům, kteří si vyzvednou nádoby na papír a plast, odpadne starost s odnášením tříděného odpadu do mnohdy vzdálených kontejnerů, třídit mohou pohodlně doma. Od inovací si město slibuje snížení množství směsného komunálního odpadu, který se za vysoké poplatky ukládá na skládkách. A na druhé straně zvýšení množství vytříděného odpadu, který se dá prodat a tím snížit celkové náklady," uvedla Telč ve své tiskové zprávě.

Ani tento argument se ale iniciátorům petice nelíbí. „Úspory jsou na úkor obyvatel. Celý systém by měl být detailně propracován a rozvinut v kvalitní projekt," vzkázal Florian.

Spolek Oběhové hospodářství Renesance Telč založila s přilehlými jedenácti obcemi a dvěma městysi kvůli tomu, že roku 2025 vejde v účinnost zákon zakazující skládkování. „Na projektu pracujeme už čtyři roky. Již na podzim jsme uspořádali ohledně odpadů v Telči tři besedy. Lidé obdrželi letáky do schránek a v sobotu všem přijde sběrový kalendář, ve kterém se obyvatelé dozvědí, kdy svoz přijede k nim. Ti, kdo o projektu nevědí, tak se o něm nechtěli dozvědět," dodal Komín.