Začátek akce je v 18 hodin. Tentokrát se zájemci o informace z historie výjimečně dostaví do sídla telčských památkářů v Lannerově domě na Hradecké ulici. Jinak se totiž přednášky konají v areálu Univerzitního centra Telč na náměstí Zachariáše z Hradce.

Přednášející Pavel Macků seznámí veřejnost s problematikou vaření, stolování a stravování ve středověku.

Malé pohoštění

„Posluchači si mohou prohlédnout a osahat repliky dobové kuchyňské a stolní keramiky a dřevěného, kovového a skleněného nádobí," řekla mluvčí telčského pracoviště Národního památkového ústavu Ilona Ampapová. A dále připomněla, že zároveň bude připraveno i malé středověké občerstvení pro odvážné zájemce.

Přednášející Pavel Macků vystudoval bakalářský studijní program Středověká archeologie a navazující magisterský program Archeologie na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě. Pracuje na územním odborném pracovišti Národního památkového ústavu v Telči jako vedoucí oddělení specialistů a zároveň jako archeolog.

„Zaměřuje se na hmotnou kulturu vrcholně středověké každodennosti a militaria. Aktivně se podílí na edukační a přednáškové činnosti památkového ústavu," doplnila další informace Ampapová.

ZUZANA MUSILOVÁ