Jak pečovat o nemocného s Alzheimerovou chorobou, o jaké aktivity mohou nejen senioři obohatit svůj volný čas nebo jak může vypadat spolupráce a setkávání mezi starými a mladými. To jsou některá aktuální témata, kterými se během celého letošního roku budou zabývat v Telči.

Telčská radnice a místní domov pro seniory spolu s dalšími partnery z města totiž na konci ledna rozjely projekt s názvem Mít úsměv na tváři, v mládí i ve stáří. Ten má zlepšit kvalitu sociálních služeb, které jsou poskytovány v Telči a v okolí, a více o této oblasti informovat veřejnost.

„Připraveny jsou nejrůznější vzdělávací aktivity a přednášky. Součástí je také výtvarná a fotografická soutěž pro žáky škol. Vše v první polovině roku vyvrcholí Telčským veletrhem sociálních služeb na náměstí Zachariáše z Hradce," vysvětlila ředitelka telčského domova pro seniory Marika Krejčí.

V rámci vzdělávacích aktivit a přednášek se zájemci dozvědí, jak pečovat o nemocné, kteří se potýkají s demencemi typu Alzheimerovy choroby a dalšími problémy. Chybět nebude ani praktický kurz pro pečující a širokou veřejnost, kde se lidé naučí, jak se o nemocného mají správně starat. Pomoci a podpory se dostane i samotným pečujícím.

„Dalším velkým tématem budou zájmové a volnočasové aktivity nejen pro seniory, včetně praktických ukázek. Probírat se bude například pletení, háčkování, vyrábění keramiky, ergoterapie a podobně. Jde hlavně o to, aby se senioři zapojovali do aktivního života," doplnila Krejčí.

Velký veletrh

Hlavní událostí celého roku bude v první polovině roku Telčský veletrh sociálních služeb. Ten se uskuteční na náměstí Zachariáše z Hradce ve dnech 18. a 19. června. Připravena bude prezentace poskytovatelů sociálních služeb v Telči a v Mikroregionu Telčsko, poradenství přizvaných odborníků, praktické ukázky, prodej zdravotních doplňků a potřeb pro seniory a širokou veřejnost. V plánu je i doprovodný kulturní program.

Do celoročního projektu Mít úsměv na tváři, v mládí i ve stáří se zapojují i děti a mladí lidé do osmnácti let. Pro ně je nachystána výtvarná a fotografická soutěž Senioři očima mladých. Soutěž běží už od ledna a skončí 20. května.

„Výsledky soutěže vyhlásíme na Telčském veletrhu sociálních služeb. V říjnu začne výstava z vybraných prací ve vstupní síni radnice. Zároveň proběhne i křest nástěnného kalendáře, který sestavíme z nejlepších prací," doplnila Krejčí s tím, že v plánu je i další spolupráce s místními školami a školskými zařízeními.

ZUZANA MUSILOVÁ