Inkognito jezdil sledovat inscenace do Horáckého divadla Jihlava (HDJ). Stejným způsobem prošel i celé výběrové řízení na ředitele jediného profesionální divadelní scény na Vysočině. Nakonec může slavit, od srpna divadlo povede. Řeč je o Ondreji Remiášovi, v krajských vodách neznámém marketingovém manažerovi nezávislého divadla Pôtoň a také poslanci obce Bánov u Nových Zámků na Slovensku.

„Vůbec ho neznám a nevím, o koho jde. Snažil jsem se o něm najít nějaké informace na internetu," reagoval dosavadní ředitel Horáckého divadla Jihlava Josef Fila, který také netrpělivě čekal na výsledky. „Podle mých informací však bylo výběrové řízení velmi náročné, takže věřím, že byl vybrán ten nejlepší," dodal Fila vzápětí. Se svým nástupcem se má dnes od 14 hodin setkat na krajském úřadě. Společně s nimi tam bude ještě umělecká šéfka divadelního souboru Kateřina Dušková. „V tuto chvíli to nechám otevřené, těším se na setkání a i pro mě je to neznámá osoba," uvedla Dušková.

Jediný, kdo se s novým ředitelem potkal a měl možnost se s ním bavit, byl jeho protivník ve výběrovém řízení Zdeněk Stejskal, herec divadla. „Já jsem otevřený všemu, teď už jenom budu čekat, co bude s divadlem dále. Uvidíme," poznamenal k výběru Stejskal, který se s Remiášem setkal dvakrát. Naposledy v pátek na kávě, kdy si povídali o divadle. „Bavili jsme se o tom, že to bude mít ředitel těžké. Bude muset rychle převzít otěže a bude záležet na tom, jak rychle se zorientuje," myslí si Stejskal.

To si Remiáš uvědomuje, proto je připraven se do Jihlavy přestěhovat. „Bude to práce na plný úvazek, takže se budu stěhovat do Jihlavy. Svou funkci v nezávislém divadle Potoň už nebudu moci vykonávat," je si vědom Remiáš, který chce divadlo více otevřít veřejnosti a světu. „Musí začít více působit na celostátní i mezinárodní scéně," nastínil plány Remiáš. Funkci poslance obce Bánov, kterou vykonává, si chce ale nechat.

Už během července bude Remiášovi postupně předáno vedení divadla. Od srpna nahradí ve vedení HDJ Josefa Filu, který v čele působil od roku 2000 a byl jedenáctým ředitelem v historii divadla. Nejdéle ho vedl Ladislav Panovec v letech 1957 – 1987.
Zřizovatelem divadla je Kraj Vysočina, který na jeho provoz ročně přispívá částkou 27,5 milionu korun. Divadlo hospodaří s ročním rozpočtem ve výši necelých 40 milionů korun.

Ondrej Remiáš (36) vystudoval UKF Nitra, od roku 2009 měl na starost marketing divadla Pôtoň, je autorem projektu Moudré víno. V letech 2004 – 2013 byl tajemníkem Rady pro neprofesionální divadlo na Slovensku, spoluorganizoval řadu divadelních slovenských přehlídek.
V předložené koncepci rozvoje vsází na zvýšení kvalitní programové nabídky, snižování nákladů na provoz a efektní nakládání s majetkem. Využít chce svých zkušeností s vícezdrojovým financováním, v maximální míře využít obou divadelních scén s tím, že chce zapracovat formách motivace kolegů a přibývající povinnosti ukážou, nakolik bude nutné kolektiv personálně posílit.