Z Větrného Jeníkova do Jihlavy je to autem necelá půlhodina cesty. Od dnešního dne je ovšem silnice druhé třídy od Plander do Jeníkova kvůli rekonstrukci zavřená. Spousta řidičů proto bude volit cestu přes nedalekou Smrčnou, ale i tu jim za týden zavřou.

„Z Větrného Jeníkova do Jihlavy jezdím každý den. Až teď zavřou hlavní silnici, zkusím to přes Smrčnou. Až zavřou i tu, tak si to budu muset zařídit jinak," řekl k plánovaným dopravním komplikacím řidič Jaroslav Vítek, který jezdí do Jihlavy do zaměstnání.
Jednou z variant objížděk je vyrazit z Jeníkova rovnou na dálnici D1, ale i toto řešení není jednoduché. Sjezd na exitu 112 na Jihlavu je momentálně kvůli rekonstrukci rovněž zavřený. Auta proto sjíždějí na exitu u Velkého Beranova, odkud se vrací zpět do Jihlavy.

Poslední variantou je tedy využít oficiální objízdnou trasu. Ta vede z Větrného Jeníkova do Šimanova, Hlávkova a zpět do Plander. Odsud se auta dostanou zpět na silnici vedoucí do Jihlavy.

„Silnice s označením II/523 od křižovatky na Plandry do Větrného Jeníkova bude uzavřena do konce srpna," upřesnil Ondřej Rázl z tiskového oddělení Kraje Vysočina. Momentálně je silnice v tomto úseku odfrézovaná.
Zbylý úsek od konce Jihlavy po křižovatku na Plandry bude uzavřen pouze pro pokládku obrusné vrstvy zhruba v druhé polovině srpna na dva až tři dny. Termín bude teprve upřesněný.

Prakticky ve stejném termínu se bude pracovat i na paralelní silnici ve směru od Jihlavy na Smrčnou a dále pak až na křižovatku se silnicí II/131, která vede na dálnici D1 a dále pak pokračuje ve směru na Štoky. „Od 13. července až do konce měsíce nebude možné jezdit od dálnice D1 do Jihlavy po této silnici přes Smrčnou. Realizace bude ve dvou etapách," sdělil Tomáš Mátl, technicko-správní náměstek Krajské správy 
a údržby silnic Vysočiny.

První etapa, která bude zahájena příští pondělí 13. července, povede v úseku Smrčná až na křižovatku na jihlavskou část Zborná. „Tato etapa by měla končit 6. září a následovat budou etapy další. Celá stavba by měla být ukončena do 30. října 2015," dodal náměstek Mátl. Rekonstrukce mine pouze průtah Smrčnou.

Ve Smrčné psali petici

Starosta Smrčné Josef Nechvátal koncem minulého týdne o plánech krajské správy silnice věděl, ale neznal přesný termín uzavírky. Poslední měsíce však v obci mají s dopravou skutečně značné starosti.

Po dobu, kdy je uzavřen sjezd z dálnice D1 na jihlavském exitu 112, totiž řada řidičů volí sjezd na exitu 104 na Větrný Jeníkov a jezdí právě přes Smrčnou. To se však místním nelíbí, proto před časem sepsali i petici.

„Ano, petici jsem řešil, ale nedá se nic dělat, budeme to muset teď vydržet," vyjádřil se starosta Smrčné Josef Nechvátal. „Každý chce někudy projet, takže když to nebude jezdit přes nás, tak to povede jinudy a budou si stěžovat zase jiné obce," poznamenal Nechvátal. Dodal, že až bude vše hotové, tak se všechno zase vrátí do starých kolejí.

Technicko-správní náměstek Tomáš Mátl upřesnil, že obyvatelé Smrčné měli výhrady ke kamionům, které si cestu krátily přes obec. „V petici žádali o omezení provozu těžkých vozidel přes Smrčnou po dobu uzavření sjezdu z dálnice D1 na 112. kilometru," dodal Mátl.

Přesto však ve Smrčné přistoupili k řadě opatření, kterými chtějí zvýšit bezpečnost 
v obci. „Na výjezdech z obce jsme umístili měřiče rychlosti a omezili jsme rychlost při průjezdu na třicet kilometrů 
v hodině," přiblížil opatření starosta Nechvátal, který v závěru minulého týdne dovezl 
do Smrčné ještě několik značek k osazení.

To, že je silnice přes Smrčnou do Jihlavy hojně využívaná, přiznávají sami řidiči. Jeden z nich, Jaroslav Kratochvíl, uvedl, že jde momentálně při uzavírce exitu 112 o nejrychlejší cestu do Jihlavy. 
„Z Velkého Beranova do Jihlavy vedou často dlouhé kolony," poznamenal řidič.

Po dobu uzavírky v druhé polovině července se dopravní situace ve Smrčné s velkou pravděpodobností uklidní. Lidé ze Smrčné se do Jihlavy dostanou po silnici druhé třídy přes Štoky a dále pak už po jihlavském dálničním přivaděči na silnici I/38.