„Chci se víc věnovat vnukům, mám čtyři," říká muž, který byl posledních šest let starostou a předtím dalších šest let místostarostou Brtnice na Jihlavsku.

Plánovaná definitivní tečka za působením v komunální politice to nakonec být nemusí, dvaašedesátiletý Jirků kandiduje do brtnického zastupitelstva a opětovné zvolení vyloučit nemůže. Jedno však za definitivní považuje. „Jako starosta opravdu s koncem tohoto volebního období skončím. Už mě neukecají," zdůrazňuje.

Pokud zůstane aktivní součástí samosprávy, případně se stane řadovým radním, je připraven předávat nástupcům zkušenosti, a možná tak bude činit, i když mu už voliči hlasy nedají. „Pokud o rady budou moji nástupci stát, tak jim samozřejmě budu k dispozici. Starostování je docela složitá činnost," přibližuje ze svého úhlu pohledu Jirků.

Jinak plánuje trávit daleko více času doma ve Střížově, místní části nejmenšího města jihlavského okresu, kde žije. „Manželka už se těší, že jí budu k ruce. Čeká mě spousta práce na baráku, už mám v hlavě práci na zahradě. A víc času chci trávit s vnuky," povídá a upřesňuje, že dva syny má dcera v Chebu a další dva kluky syn, který žije s rodinou na Vysočině, a to rovnou také ve Střížově.

Jirků přitom už nyní myslí na společné cesty s nejstarším ze čtyř vnuků, jemuž je deset let a který se dal v Jihlavě na fotbal.

Ke sportu měl a má ostatně sám Jirků pořád blízko. „Hrál jsem na okresní úrovni hokej. A před časem jsme u nás vymysleli závod Střížovská lyže. Tak ho třeba obnovíme, počítám s tím, že přes zimu ještě pomůžu v Brtnici u lyžařského vleku," odhaluje své další plány.

Naopak politické ambice prý rozhodně nemá. „Když mě bude ODS, v níž jsem vlastně od začátku, potřebovat, třeba s kampaní, tak samozřejmě pomůžu. Ale že bych měl takové ty myšlenky, že bych se mohl stát třeba senátorem, tak to rozhodně ne," zdůrazňuje Stanislav Jirků. V sobotu uvidí, jak o jeho blízké budoucnosti voliči rozhodnou.