Město Jihlava má nově svého vymahače dluhů. Ten nejen že navštěvuje bydliště dlužníků, ale dochází za nimi například i do práce.

„Kolega (vymahač – poznámka redakce) například navštívil dlužníka v práci, ten u sebe požadovanou dlužnou částku neměl, ale protože se polekal, doběhl do bankomatu, kde si vybral peníze a odpoledne je přinesl. Jednalo se asi o dvanáct tisíc korun," přiblížil vedoucí ekonomického odboru jihlavského magistrátu Jan Jaroš.

Město tak sází na to, že lidé nechtějí mít kvůli dluhům ostudu a problémy. „Nechtějí, aby je tento člověk v práci opakovaně navštěvoval, berou to jako ostudu. V Táboře to funguje stejně, a tam je praxe taková, že když se široká veřejnost dozvěděla, že tam takový člověk začal působit, zvýšil se objem částek, které byly uhrazené dobrovolně," řekl Jaroš.

V současné době mají dlužníci Jihlavě zaplatit asi 42 milionů korun, z toho je 12 milionů za poplatek za odpady. Dluh rok od roku narůstá. Za tři měsíce, kdy jihlavský vymahač funguje v terénu, dokázal od dlužníků vybrat celkem 130 tisíc korun. „To je dobrý výsledek, navíc vidíme, že částka roste. V červnu kolega vymohl deset tisíc korun, v srpnu ale už přes šedesát tisíc korun," spočítal Jaroš. Dodal, že by byl rád, kdyby se podařilo vymahači dostat na milion korun za rok.

Výběrové řízení na jihlavského vymahače bylo podle tajemníka jihlavského magistrátu Lubomíra Dohnala jedno z nejtěžších vůbec. „Použili jsme psychologa, musí to být člověk, který je vyrovnaný, on jde ke klientovi. Není to ukrajinsky mluvící stodvacetikilový potetovaný pán. Je to slušná osoba, zatím jsme nepřistoupili k variantě, že by byl doprovázen městskou policií. On lidem jenom připomíná, že zapomněli zaplatit," přiblížil tajemník magistrátu.

Mezi přínosy, kterými jihlavský vymahač disponuje, je podle Jaroše například to, že dokáže oslovit daleko více dlužníků než úřednice v kanceláři. „Odpadá nutná administrativa. Navíc to má i sociální aspekt. Lidé se ne vždy 
v této problematice orientují, a tak jim můžeme pomoci. Navíc nejenom že se snaží vymoci peníze, ale také ověřuje, že adresa, kterou dlužník uvedl, je správná. Pokud ne, může se zeptat u sousedů a dopátrat se dál," informoval Jaroš.

Nyní má jihlavský vymahač na starosti asi 120 případů. Pokud je nedokáže vyřešit, předává magistrát dluh dál, tedy exekutorské firmě, 
u níž dluh rapidně narůstá.