Stávající koalice také odmítá nařčení z možného poškozování zájmů Jihlavy a jejích obyvatel. Argumentace předsedy lidovců a bývalého náměstka Jaromíra Kaliny, na jejímž základě lidovci opustili koalici, je prý nepravdivá a nelogická. Zřejmě na jeho adresu navíc vedení města dodalo, že „není schopen diskuze ani objektivní reflexe osmileté činnosti, která bohužel stále nepřinesla podstatný výsledek“.

Dle primátorky a dvou náměstků mělo město zákonnou povinnost řešit situaci, kdy se potvrdily obavy z netransparentního řízení vodohospodářského sporu i městské společnosti Jihlavské vodovody a kanalizace. Proto došlo k výměně právní kanceláře a začaly spory.

Ilustrační foto
Telč sobě. Slavnosti letos spojí minulost se současností

Kalina nejprve na konci června rezignoval na pozici náměstka, před mimořádným zastupitelstvem o necelý měsíc později pak odešel i z koalice. Udělal tak bez konzultace se zastupitelským a městským výborem KDU-ČSL a to navíc v době, kdy byly domluveny podmínky jeho návrat do funkce náměstka.

„Je pro nás obrovským zklamáním, že se tímto musíme zabývat v době, kdy práce nové koalice začala měnit tvář našeho města, kdy jsme připravili projekty, které mohou vrátit naše město mezi města příjemná, krásná a bezpečná,“ stojí v prohlášení tří koaličních stran. Podle nich se začínají koncepčně řešit dlouhodobé výzvy, například ekologická stopa průmyslové zóny.

Ambroziády se účastní téměř stovka dětí, vesměs sní o hvězdné kariéře.
VIDEO: V Jihlavě se zdokonalují budoucí umělci

Koaliční strany si zároveň uvědomují, že je nutné koalici rozšířit, ale k tomu dojde až po pečlivé diskuzi a zvolení varianty, která se bude jevit jako nejstabilnější.