„Magistrát vyzývá občany i firmy ke spolupráci na preventivním zásahu proti hlodavcům. Deratizace má patřičný efekt především tehdy, když je provedena v jednom čase na co největší ploše," uvedl mluvčí radnice Radek Tulis.

Celoplošná deratizace města se uskuteční od 12. do 19. dubna v kanalizačních sítích, školských zařízeních, topenářské síti, výrobnách, obchodech, firmách, prodejnách, stravovacích provozech, obytných domech a na volných prostranstvích.

Radnice podotýká, že dlouhodobá pravidelná prevence se Jihlavě vyplácí, protože řadu let ve městě nebyly zaznamenány závažné vysoké počty hlodavců.

„Reakce veřejnosti i organizací v Jihlavě jsou velmi dobré, díky tomu patří v tomto ohledu Jihlava k nejlépe ošetřeným městům v zemi," zmínila Kateřina Kadlecová z jihlavského odboru správy realit.

Radnice doplňuje i další preventivní opatření, která mohou zamezit množení hlodavců ve městě: u sklepů a skladů utěsnit nežádoucí otvory, dveře i okna opatřit sítěmi, trvale znemožnit přístup hlodavců k potravinám, uklízet odpadky do uzavíratelných nádob a udržovat pořádek, a to také u popelnic, uklízet nepotřebný materiál uvnitř i mimo budovy.

„K provedení práce v soukromých objektech a pozemcích je možné si zvolit jakoukoliv akreditovanou deratizační firmu. Náklady na deratizaci si jednotlivci a firmy hradí sami, zásahy na pozemcích a objektech města hradí město," poznamenal Tulis

Deratizaci v městských objektech provede zlínská firma Deratex. Nutné je ošetřit i budovy, kde se hlodavci nyní nevyskytují, protože hlodavci vyhnaní z neošetřených míst hledají nová neošetřená teritoria.

Lidé, kteří mají s hlodavci problém, mohou kontaktovat Kadlecovou z odboru správy realit na e-mail: katerina.kadlecova@jihlava-city.cz.

IVANA HOLZBAUEROVÁ