Natáčení začne 8. srpna na hradě Točníku a asistovat u něj budou i jihlavští dělostřelci, kteří tyto zbraně vlastní. Ti musí některé zbraně upravit pro potřeby filmařů.

Do německého filmu o rytíři a jeho šíleném vynálezci, který vymýšlí palné zbraně, jihlavští dělostřelci zapůjčili čtyři kanóny náměrovou bombardu ráže 88 milimetrů, těžkou houfnici ráže 88 milimetrů a dvě tarasnice. Ve filmu se objeví také dvě ruční zbraně těžká hradební hákovnice a lehká hákovnice. Jde o repliky zbraní z období přelomu čtrnáctého a patnáctého století. „Je to naše první natáčení. Měli jsme už předtím nějaké nabídky, ale ty nevyšly. I v tomto případě to bylo hodně nejisté, filmařům se však naše zbraně moc líbily, a tak si je nakonec vybrali. Hrát budou jen zbraně, my budeme zajišťovat jejich obsluhu a dozorovat je," řekl vedoucí jihlavských dělostřelců David Kočka.

V plánu je zatím pět natáčecích dní, kde všude se bude natáčet, se zatím přesně neví. Účast ve filmu se jihlavským dělostřelcům podařila získat díky spolupráci s barrandovskými filmovými ateliéry.

Dva ze zapůjčených kanonů, mezi nimi i zmiňovaného Čičolína, bylo nutné před začátkem natáčení trochu upravit. „Na kola jsme přidali dřevěné obložky se železným kováním, aby kanony vypadaly více dobově, a také aby přibraly na váze. Je to však velmi pracné, proto toto běžně neděláme," vysvětlil Kočka.

Kanony z Jihlavy musely před natáčením projít i speciální zkouškou na Českém úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva v Praze. „Bylo to všechno hrozně narychlo, ale podařilo se vše stihnout včas. Bez absolvování tlakové zkoušky hlavně by nám filmaři tato děla ani nevzali. Roli určitě sehrálo i to, že kanony jsou soustružené a ne odlévané, měly by tedy být bezpečnější," doplnil jihlavský dělostřelec. Letošní rok je pro něj a jeho kolegy velmi úspěšný. Na jaře totiž účinkovali na turné skupiny Pražský výběr na koncertech v Praze, Karlových Varech a Bratislavě. „Z kanonů jsme do lidí stříleli papírové konfety," přiblížil svůj úkol Kočka. Jihlavské dělostřelce můžete potkat na prohlídkách v jihlavském podzemí, na tradičním jihlavském havířském průvodu i na různých dobových akcích po celé republice.

V současné době společnost vlastní 65 hlavní replik i originálů různých typů ručních palných zbraní a kanónů. Stará se o ně okolo dvaceti lidí. Některé zbraně dělostřelci dokonce pojmenovali. „Kanon Čičolín s vyraženou kočičí hlavou odkazuje na našeho dílenského kocoura Čičolína, který místo mňau říkal čau a bohužel před časem tragicky zahynul. Pojmenovali jsme například i tři originální moždíře, předchůdce dnešních minometů. Jeden z nich, Miminko, účinkuje při prohlídkách v jihlavském historickém podzemí. Sice není moc vidět, zase je ale hodně slyšet," usmál se vedoucí.

ZUZANA MUSILOVÁ