Během dopoledne si žáci několika základních škol z Jihlavska prošli vlakem a v podstatě si prožili zajímavý příběh inspirovaný skutečnosti. Na jeho začátku je parta mladých lidí na diskotéce, následuje cesta autem, která skončí tragickou nehodou. Zatímco opilý řidič skončí ve vězení a jedna dívka má trvalé následky, spolujezdec dále distribuuje drogy. Po dopadení policií je sice propuštěn, ale nemá peníze a tak páchá další trestnou činnost a trpí při abstinenčních příznacích. Drogám propadne navzdory varování matky i jeho přítelkyně, se kterou žije ve squatu. Příběh končí ve chvíli, kdy se dívka ze své závislosti po třech letech vyléčí, začne se starat o syna a mladý muž zemře.

V šesti vagonech jsou čtyři kinosály a celkem čtyři interaktivní místnosti. Pasivní sledování filmu přerušují otázky moderátora, jak budou hlavní postavy dále reagovat v zásadních momentech. Delší pauzy v ději filmu jsou vyplněny procházením vlakem. Lektor s dětmi na trase vede dialog a školáci sami tak odhadují, kolik životů ovlivní tragická nehoda způsobená pod vlivem drog nebo si zkusí policejní výslech.

„Kdo je pod vlivem drog, sleduje nefunkční displej tabletu a vidí na něm svůj oblíbený seriál. Takový, který ale nikdo střízlivý nevidí,“ uvedl například lektor v místnosti připomínající sídlo squatterů. Málokdo z návštěvníků cestou po vlaku sleduje také stěny, na kterých je v detailu lidské tělo zdravého člověka a jehož stav se stále zhoršuje pod vlivem drog.

Inaugurace rektora VŠPJ – profesora Václava Báči.
OBRAZEM: Rektor Báča povede vysokou školu další čtyři roky

Během prohlídky i na její závěr vyplňovali žáci anonymní dotazníky, které na konci odevzdali. Výsledky šetření budou zhruba za dva měsíce a dostane je k dispozici Kraj Vysočina. Město Jihlava nikoliv, projekt prý na poslední chvíli odmítlo podpořit. „Myslím, že tento preventivní program má své místo i ve výuce. Byl cílený na vhodnou skupinu dětí,“ řekl po skončení Jiří Kucian z učitelského sboru jihlavské Základní školy Jungmannova. Doprovázel ve vlaku žáky od šesté do deváté třídy této školy.

„Inspiroval nás příběh, který se odehrál před osmnácti lety mému kamarádovi,“ vysvětlil Pavel Tuma, který protidrogový vlak do krajského města Vysočiny dovezl. Má za sebou turné po Německu, kde příběh shlédlo zhruba třicet tisíc studentů, jen v Jihlavě za jeden den očekávali organizátoři čtyři stovky lidí.

Kdo by si mohl myslet, že drogová kriminalita se Jihlavy netýká, je prý na omylu. „Máte zde problémy, a velké. Stačí se projít večer po ulici. Včera jsem tady identifikoval spoustu lidí, kteří berou drogy,“ překvapil Tuma a dodal: „Řešením je prevence, už nemá cenu řešit lidi, kteří berou drogy, tomu se musí věnovat jiné organizace. My se zaměřujeme na mládež, aby znali rizika a dokázali odolat.“