Od neděle do pondělního rána tudy na červenou projeli zatím tři řidiči. „Což je celkem dobré, řidiči už 
o tom vědí, že tu jsou kamery, první zkušební víkend jsme měli 40 průjezdů na červenou, tím, že se o tom mluví, se to lepší," vyjádřil se náměstek primátora pro odbor dopravy Jaroslav Vymazal (ODS). „Slibujeme si od toho, že si řidiči uvědomí, že bezpečnost je na prvním místě, a věříme, že přestupků nebude mnoho, primární účel není vybírat pokuty," dodal Vymazal.

Celý systém spravuje stejně jako na křižovatce 
u jihlavského autobusového nádraží na Jiráskově a Fritzově ulici přímo odbor dopravy jihlavského magistrátu. Systém pracovníkům ukáže několik sekvenčních fotografií auta, které jelo na červenou, a také přečte registrační značku.

DO DESETI DNŮ

„Záběry samozřejmě zachytí i záchranku nebo policejní vozidlo, takže tyto záznamy se vyřazují. Někdy je tam odlesk a není vidět celá registrační značka, ale to se děje opravdu výjimečně," vyjádřil se Vladimír Findejs z jihlavského odboru dopravy.

Výzvu o zaplacení pokuty magistrát posílá vlastníkovi auta obvykle do deseti pracovních dnů.
Po dobu zkušebního provozu, tedy během dubna, kamery na křižovatce u City Parku zaznamenaly celkem 174 průjezdů na červenou. „Na křižovatce u autobusového nádraží, kde je však pouze jedna kamera, to bylo 99 průjezdů," spočítal Vladimír Findejs.

Pořízení šesti kamer 
s vysokým rozlišením město vyšlo celkem na 1,2 milionu korun i s daní. Podle radnice se peníze do pokladny města za kamery díky pokutám vrátí za půl roku, maximálně za rok.

„Denně tudy procházím nebo projíždím, zatím pouze drobných kolizí je tam sousta, a to opravdu jenom díky duchapřítomnosti zodpovědných řidičů, tedy nepirátů, se tam nestala žádná závažná nehoda. Tímto opatřením chceme řidiče ukáznit a chránit ty poctivé účastníky dopravy," vyjádřil se Vymazal.

O kamerách na jihlavské Hradební ulici se mluví už od loňského podzimu. Podle Vymazala se projekt zpozdil kvůli změně informačního systému.