„Motorky proto nevyučujeme a musíme odmítat i ty, kteří žádají o navrácení řidičských průkazů na motocykl. Doufám, že se v Telči ta cvičná plocha časem udělá," podotkl majitel autoškoly v tomto městě Jaromír Nosek. Telč se však na výstavbu nechystá. „O problému víme, ale o výstavbě zatím nejednáme. Nemáme vytipované žádné místo, kde by se to dalo udělat," uvedl místostarosta Telče Pavel Komín (KDU-ČSL).

Stejně tak je to i v Třešti, kde tamní autoškola výuku motocyklů přerušila. Na zastupitele se ale se žádostí 
o stavbu dráhy doposud neobrátila. „O změně pravidel vím, ale místní autoškola s námi o ničem nekomunikovala, takže o stavbě cvičiště zatím neuvažujeme," řekl starosta Třeště Vladislav Hynk (KDU-ČSL).

Jediným místem, kde si tedy budou moci zájemci 
na Jihlavsku udělat řidičské oprávnění na motocykl, je Jihlava. Krajské město tréninkovou plochu pro přezkoušení začínajících řidičů motocyklů nyní staví 
u městského vlakového nádraží. Nový asfalt Jihlavu vyjde zhruba na milion korun. Město uvažuje nad tím, že by plochu v době, kdy se tam nebudou konat závěrečné zkoušky, pronajímalo autoškolám.

Podle nových pravidel budou muset zájemci o řidičské oprávnění na motocykl předvést svůj um nejprve před očima zkušebního komisaře mimo silniční provoz – na zmiňovaném cvičišti. Musí splnit dvanáct disciplín, mezi nimiž je například zmíněný slalom ve čtyřicetikilometrové, ale také ve čtyřkilometrové rychlosti nebo úhybný manévr před překážkou.

Autoškoly proto v souvislosti s tím, že začínající motorkář bude na motocyklu sedět sám, hovoří 
i o speciálním pojištění, jež ale pojišťovny nenabízejí.

Nová pravidla byla schválena v souvislosti 
s vysokou nehodovostí motocyklistů. Profesní společenství autoškol (PSA) se proti nim ohradilo. „Naše připomínky ale ministerstvo nebralo v potaz. Údajně se má zlepšit bezpečnost provozu, ale to nelze z ničeho usuzovat," dodal Nosek.

PSA uvedlo, že autoškoly se cítí být existenčně ohroženy a poškozeny. Ve vyjádření také stojí, že nová pravidla finančně zatěžují nejen autoškoly, ale i města kvůli snížení počtu žadatelů o řidičské oprávnění a kvůli výdajům na cvičiště.

IVANA HOLZBAUEROVÁ