Už jeden a tři čtvrtě milionu korun se podařilo vybrat na celkem šestnácti ročnících Májové slavnosti v Lukách nad Jihlavou. Včera se konal sedmnáctý ročník této akce.

„Začali jsme v roce 2000 v menším podání, pamatuji si, že jako první zde hráli Fešáci a za těch sedmnáct let se tady vystřídali od Vaška Neckáře, přes Ivonu Přenosilovou až po Kamila Střihavku. A dnes tady máme Ondřeje Hejmu a jeho Žlutého psa," vyjádřil se včera hlavní organizátor Stanislav Řehoř ze sdružení Kamarádi Balkánského ranče.

Organizátoři loucké Májové slavnosti si už od prvního ročníku přáli, aby návštěvníky do akce nějakým způsobem zatáhli, a tak se rozhodli, že celá akce bude charitativní. „Celá léta je vstupné na akci dobrovolné, takže lidé mohou přispívat,
a také vybíráme peníze od místních firem nebo od firem, na které máme vazby. Peníze pak vždycky někomu věnujeme," popsal Stanislav Řehoř.

Peníze z šestnácti ročníků louckých Májových slavností tak šly například na dětské oddělení jihlavské nemocnice, několikrát na oblastní Charitu nebo třeba i na rekonstrukci varhan v místním kostele.

Na letošním sedmnáctém ročníku mohli lidé přispívat na dětské hřiště, které se v Lukách plánuje postavit. „Chceme, aby lidé přesně věděli, kde ta jejich stokoruna skončí. Letos jsme se rozhodli, že pomůžeme dětem, protože potřebujeme mladou generaci, aby to za nás časem převzala. Za městysem by měla vzniknout odpočinková zóna s prolézačkami," usmál se hlavní organizátor.

V průměru se na loucké slavnosti vybírá čtyřicet až šedesát tisíc korun. Kromě hlavní hvězdy slavnosti zde hrají všechny ostatní kapely zdarma. „Hrají, jak já říkám, za symbolický řízek. Hlavní host pro nás vždycky musí být finančně dostupný, toho jediného platíme," upřesnil Řehoř.

Letošní Májová slavnost v Lukách měla premiéru tím, že zde bylo poprvé nové velké pódium. „Měli jsme pódium, které udělala obec před patnácti lety. Bylo menší a za ta léta ve špatném stavu. Letos jsme tedy zaplatili profi jeviště, které splňuje všechny parametry, které kapely chtějí. Je pravda, že třeba Sto zvířat mělo opravdu problém se sem vejít, takže letos jsme pódiem zakryli i místní kašnu," dodal Řehoř. Na včerejší májovku se přijela podívat i Lenka Rohlíčková z Jihlavy. „My máme s manželem moc rádi Žlutého psa, takže jsme vyrazili, na hřiště jsme přispěli stovkou, tak snad budou mít děti radost, je to tady vždycky hrozně fajn," vyjádřila se Lenka Rohlíčková.