Vedle něj se na starém rezavém žebříku pohybuje další muž zavěšený na jištění.

„Jó!" mocným hlasem odpověděl vedoucí demolice, nad nímž se o kousek dál ve vzduchu houpal dva tisíce dvě stě kilogramů těžký díl vysloužilého komínu, který stával u jihlavské nemocnice.

Než se ale první dvoumetrový díl usadil na trávník, dal mužům balancujícím nahoře pěkně zabrat. Ze třiceti metrů nad zemí se ho dolů snažili dostat již od pátečního rána. Povedlo se jim to až kolem dvanácté hodiny. „Mysleli jsme si, že ty první díly odsekáme ručně sbíječkou a že to půjde rychleji, ale komín je moc tvrdý a je tam mnoho drátů, jde to hodně těžko a pomalu," vysvětlil vedoucí demolice Karel Ořechovský, který na práci dohlíží ze země.

Dělníci, pohybující se na špici starého a popraskaného komínu, musí jeho díly po jednom od sebe odřezat, tedy rozdrtit drážku z betonu a odřezat šest kovových šroubů, které díl pojí s jiným. Pak je třeba části komínu navrtat, zavěsit na řetězy zaháknuté za rameno přistaveného jeřábu, prošpikovat výstuží, aby se díl nerozsypal a nevypadla z něj šamotová vyzdívka, a až pak ho teprve mohou poslat dolů. Po odstranění dílu musí po kouscích odřezávat i železný žebřík, který se po komínu pne až nahoru.

„Obdivuji je, ty nahoře. Do takové výšky bych nikdy nevylezl," okomentoval práci ve výškách technický náměstek jihlavské nemocnice Alexander Filip, který se na práce přišel podívat.

Ještě než mohli ale stavaři začít komín po dílech rozebírat, museli rozsekat zděný věnec, který ovíjel vršek komínu. Aby kousky cihel nezranily kolemjdoucí, posílali je dělníci rourou komínu dolů, odkud je potom museli vybrat.

Kvůli demontáži komínu je od pátečních 9 hodin ráno uzavřen vjezd na parkoviště nemocnice skrze ulici U Cvičiště, kterou blokuje jeřáb. Omezení bude trvat až do nedělní 19. hodiny. Na parkoviště lze ale vjet z ulice Rantířovská u čerpací stanice. Přes týden by průjezd měl být uvolněn. Demontáž komínu ale bude pokračovat. „Práce budou trvat déle jak jeden víkend. Přes týden budeme dělat přípravy, navrtávat díly a rozřezávat drážky a příští víkend bychom jednotlivé díly zase za pomoci jeřábu sundavali," dodal Ořechovský. Ulice U Cvičiště bude tedy pravděpodobně zablokována i příští víkend.

Komín sloužil dříve pro spalování zdravotnického odpadu. Od 90. let se ale kvůli špatnému technickému stavu již nevyužíval a protože začal praskat a mohl by ohrožovat kolemjdoucí, rozhodli se radní kraje, že ho nechají odstranit. Komín byl postaven v polovině 80. let, přesto ale neexistuje jeho projekt, a proto museli dělníci dělat sondy, aby zjistili, jak je komín vlastně konstruován a jak ho lze rozebrat.