Kominíci na Jihlavsku nestíhají vyřizovat všechny objednávky, se kterými se teď před zimou doslova roztrhl pytel. „Denně mám tak patnáct šestnáct zakázek od majitelů rodinných domů. Do toho objednávky od bytových družstev. Lidé si měli kontroly zajistit během celého roku, ale opět to nechali na poslední chvíli – na září a říjen," vyjádřil se Vladislav Kousal z jihlavského kominického družstva.

Kontroly komínů jsou povinné jednou ročně, jejich čištění si mohou lidé zajistit sami, a to nejlépe třikrát ročně. „Někteří nám sice tvrdí, že si komíny opravdu čistí sami, ale mnohdy to není pravda. Stále se v praxi setkáváme i s tím, že lidé v kotlech pálí všechno možné a komíny se více zanáší nebezpečnými zplodinami," doplnil Kousal.

Nové nařízení platí od loňského roku, někteří lidé jako by ho ani nezaregistrovali. „V menších obcích lidé pořád počítají s tím, že za nimi automaticky několikrát do roka přijdeme a komín jim na požádání vyčistíme, což už ale neděláme, protože nestíháme," nechal se slyšet Kousal.

Kominíků je totiž na Jihlavsku nedostatek. Ke stávajícím deseti členům družstva by byly podle Kousala potřeba další tři navíc. „Málo kominíků je hlavně na Telčsku, kde pracuji i já. Navíc zajišťuji i Dačicko a podle potřeby další místa mimo jihlavský okres," řekl kominík.

Za kontrolu spalinových cest nyní lidé zaplatí 360 korun. Vyčištění komína stojí 120 korun, další služby vyjdou na stokorunu. „Ceny jsou od loňska pořád stejné. Kominické družstvo nezdražovalo. U soukromníků může být ale situace jiná," dodal Kousal.

Lidé by si měli nechat zkontrolovat komíny u všech typů kotlů i u krbů.

Proč jsou kontroly komínů tak důležité, dokazují statistiky hasičů z posledního roku. 
„V topné sezoně od 15. září 2011 do 31. března 2012 evidujeme 
56 požárů. Celkově tyto požáry za sebou zanechaly majetkovou škodu za více než pět milionů korun. Sedm lidí bylo při požárech zraněno a jedna osoba usmrcena," uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Mezi nejčastější příčiny vzniku požáru patří v první řadě nesprávná manipulace 
se žhavým popelem, hned poté následují požáry z jisker z komína a zažehnutí sazí. Třetí příčinou je nesprávná obsluha topidla, pak nesprávné umístění a instalace topidla nebo kouřovodu. „V případě vzniku požáru sazí v komíně jednejte v klidu, s rozvahou a bez paniky. Ihned volejte hasiče na tísňovou linku 150 nebo 112. Požár v komíně nikdy nehaste vodou," doporučuje Musilová. Komín by totiž mohl popraskat, nebo by dokonce mohlo dojít k výbuchu. Do příjezdu hasičů je možné zkusit hasit plameny vhazováním suchého písku vymetacími dvířky nebo ze střechy do komína.

„Místo písku lze použít i hasicí přístroj sněhový nebo práškový. Pokud je to možné, omezte přístup vzduchu do komína, například uzavřením vzduchové klapky u kotle, odstraněním kouřovodu a utěsněním sopouchu třeba i starými montérkami," uzavřela mluvčí. Hasební práce se však mají provádět pouze v případě, že nemůže dojít k ohrožení zdraví nebo života zasahující osoby.

ZUZANA MUSILOVÁ