„S posledním dnem loňského festivalu jsme začali pracovat na letošním. Jako každý rok i letos na nás čeká pracovní léto. Prozatím je přihlášeno okolo 2 700 filmů. Jednotlivé sekce odhalíme veřejnosti až v září,“ nechtěla prozradit snímky a ani jména filmařů výkonná ředitelka festivalu Katarína Holubcová.

Jisté ale je, že i tento rok se Jihlavané mohou těšit na festivalem oživené Masarykovo náměstí. „Dva týdny před zahájením festivalu bude na náměstí stát akreditační centrum. Budou tam i kontejnery s doplňkovými aktivitami. Jendou z nich bude game zóna, kde budou vzdělávací dokumentární počítačové hry. Chystáme i program virtuální reality,“ prozradila Holubcová.

Dokumentární snímky se budou promítat ve všech kinosálech jako loňský rok. Opět tedy dokumenty zavítají i na filmové plátno do třešťského kina. „Devátý kinosál navíc by se hodil hlavně na víkend. Díky němu bychom mohli promítat více filmů nebo opakovat některé snímky, které si návštěvníci znovu žádají. Na devátý kinosál zatím ale nemáme finance,“ dodala Holubcová.

Focení profesionálních fotek Věry Mikulcové se konalo v letohrádku svatý Vojtěch v Počátkách.
Kulturistka Mikulcová letí prověřit formu do Chicaga

Nedočkavým divákům může napovědět aspoň trochu nový festivalový plakát. „Ten každoročně nastíní náladu i naladění blížícího se festivalu. Letošní se nese v duchu prolínajících se filmových obrazů,“ uvedla pracovnice mediální komunikace MFDF Ji.hlava Zuzana Kopáčová. Černý plakát ukazuje množství prolínajících se barevných obrazů. „Vytržené záběry, unáhlené závěry,“ to je část básně výtvarníka Juraje Horvátha, který je zároveň i autorem plakátu. Letošní festival se tak ponese v duchu zdánlivě abstraktním.

„Jak ukazují nedávné zprávy o možném zmanipulování amerických voleb, kybernetických útocích či záměrném šíření nepravd a polopravd nejen na internetu, dokumentární filmy jsou cestou, jak mohou diváci získat dostatek informací, aby si udělali vlastní názor. Právě takové filmy Ji.hlava vždy vyhledávala. A budeme v tom pokračovat i v dalším desetiletí,“ ujistila Holubcová.

S odtajněním plakátu byl včera současně spuštěn i prodej akreditací za zvýhodněnou cenu. V letošním roce vstoupí jihlavský festival do třetí dekády své existence. Minulý rok festival poprvé navštívilo přes čtyřicet tisíc diváků.

Stará Říše si o víkendu připomněla 760 let od první zmínky o městysi.
Ve Staré Říši v sobotu slavili, představili i nový prapor městyse