Až milionová pokuta hrozí těm prodejcům alkoholu, kteří si nestihli do čtvrtka vyřídit koncesi na alkohol. Ve čtvrtek totiž skončila lhůta na bezplatné podání žádosti, kdo přijde teď, zaplatí poplatek pět set korun.

Kolik prodejců lihovin si koncesi dle novely zákona v Jihlavě vyřídit za půl roku nestačilo, magistrát nedokáže odhadnout. „Čísla jsou nevypovídající, nevíme, kolik procent podnikatelů si koncesi stihlo vyřídit. Věříme a doufáme, že téměř všichni. Máme na patnáct tisíc volných živností a tam nepoznáme, zda zahrnuje i prodej alkoholu. Těch, kteří mají přímo hostinskou živnost jako činnost, je 1 100, ale jestli ji všichni provozují, těžko říct," vyjádřila se vedoucí živnostenského úřadu v Jihlavě Irena Niklová. Kromě podnikatelů, kteří lihoviny podávají v restauračních zařízeních, případně v dopravních prostředcích, se koncese vztahuje i na prodejce lihovin v obchodech. Za lihovinu se považuje ten alkohol, který obsahuje více než patnáct procent objemového ethanolu.

Jde o dopady metanolové aféry, které se odrazily nejen v nižší spotřebě alkoholu, ale také v přísnější novele živnostenského zákona, která vstoupila v účinnost v říjnu minulého roku. K získání koncese na živnostenském úřadě stačí podnikatelům pouze občanský průkaz.

Mezi ty, kdo si koncesi stihl vyřídit, patří Jaroslav Svoboda. „Na úřadě mi to zabralo jen chvilku, ale dojít tam, znáte to, není to nic příjemného," řekl Svoboda.

Jako zbytečnost koncesi označila již dříve Jana Zemanová, majitelka jedné z jihlavských hospod. „Přijde mi to jako úplná blbost. Bereme jen legální alkohol, který máme na fakturu. Na té je uveden rodokmen, na živnostenském úřadě ví, že máme provozovnu, tak proč další papírování?" Otázala se Zemanová. Podle vedoucí živnostenského úřadu však koncese zpřehlední situaci. „Sice se o tom mluví jako o zbytečnosti, ale když to vezmu z našeho úředního hlediska spousta lidí si zapomněla třeba ohlásit nebo zrušit provozovnu, takže my jsme si tím v podstatě vyčistili rejstřík," řekla Niklová.

Získanou koncesi nemusí mít podnikatelé v provozovnách vyvěšenou. Případná kontrola ze živnostenského úřadu si v počítači sama ověří, zda koncesi podnikatel vlastní.