Minulý týden si poprvé vyzkoušel svůj nový bazén a přilehlou pláž v Tropickém pavilonu.

Roccovi je přes padesát let a měří okolo 210 centimetrů. Tento druh je totiž nejmenším žijícím krokodýlem na světě.  Krokodýlí jídelníček je rozmanitý. Jednou za čtrnáct dní dostává potkany, hovězí maso, kuřata nebo králíky. Zajímavostí je také to, že tito krokodýli nejedí ryby, takže Rocco s nimi klidně může plavat v bazénu a ani si jich nevšimne.

Slavnostní otevření

Na zabydlení v ještě neotevřeném moderním pavilonu má Rocco necelých čtrnáct dní, příští týden v sobotu je totiž naplánováno slavnostní otevření. A to na patnáctou hodinu. „Jsem ráda, že mají krokodýli nový výběh, ten minulý se mi zdál malý, tak konečně si budou moct pořádně zaplavat, už se těším, až to uvidím," usmála se pravidelná návštěvnice jihlavské zoologické zahrady Kristýna Adámková.

Návštěvníci se kromě nové expozice pro krokodýli mohou v novém pavilonu těšit například na opravdický vrak letadla, který se stal zároveň expozicí. Už teď v něm bydlí baziliškové. „V džungli to tak bývá, že tam ztroskotá nějaké to letadlo. Jde o vrak z letiště v Henčově. Pro jejich neštěstí a pro naše štěstí toto letadlo havarovalo a bylo neopravitelné, tak jsme ho mohli získat. Někdo letadlo v tropickém pavilonu obdivuje, někdo ho haní, mně to přijde jako zajímavý prvek," řekla ředitelka jihlavské zoologické zahrady Eliška Kubíková a dodala, že je ráda, že vrak slouží zároveň jako expozice. „Přála jsem si, aby měl i praktické využití. Ještě by to chtělo, aby vrak více porostl rostlinami, aby to vypadalo, že je tu opravdu dlouho," dodala ředitelka.

V tropickém pavilonu budou volně poletovat motýli nebo volně pobíhat opičky drápkaté. „Opičky budou mít také dvířka na terasu, kde si bude moci návštěvník sednout. Budeme doufat, že nám opičky neutečou a bude to fungovat stejně dobře jako na jiných místech v zoo," řekla Kubíková.

Vlhkost je cítit

Když člověk do nového tropického pavilonu vstoupí, ihned ucítí vlhkost, ta se v pavilonu udržuje díky řece a vodopádu. „Je tady nastavená teplota, kterou se nyní učíme regulovat a nastavovat tak, aby byla vyhovující a aby kolísala, tedy aby se na noc ochladilo. Vlhkost, kterou cítíme, vzniká samovolně tím, že je zde spousta vody," přiblížila ředitelka. Tropický pavilon je poslední stavba z projektu s názvem Zoo pěti kontinentů, který stál 135 milionů korun. Náklady na samotný tropický pavilon jsou 36 milionů, část jde z fondů Evropské unie.