I přes odpor jihlavských obyvatel se magistrát rozhodl vybudovat kruhový objezd v dolní části Srázné ulice. Radnici neodradila ani probíhající petice, pod kterou se podepsalo osm set lidí. Stavět by se mělo začít příští rok. „Někteří občané se sice odvolali ke krajskému úřadu proti územnímu rozhodnutí, ale krajský úřad dal za pravdu městu," řekl primátor Jaroslav Vymazal.

Ve středu navíc jihlavská rada města schválila zadávací řízení revitalizace Srázné. Její součástí je právě i diskutovaný kruhový objezd v křižovatce čtyř ulic Srázná, Na Stoupách, Úvoz a Gorkého. „Petici předáme magistrátu příští týden," sdělila organizátorka petice Leona Jelínková.

Bojí se hlavně úbytku parkovacích míst a problémů obchodů se zásobováním.

Podle magistrátu díky revitalizaci naopak počet stání pro auta o několik míst vzroste. „Kruhová křižovatka navíc vyřeší komplikovanou dopravní situaci v tomto místě," vysvětlil Vymazal.

Autorka petice slibům o dostatku míst na parkování nevěří. „U křižovatky dojde projektem ke zničení minimálně pětadvaceti parkovacích míst. Magistrát sice tvrdí, že další přibudou, ale to by mě opravdu zajímalo, kde přesně," rozčílila se Jelínková.

Kruhový objezd také prý znemožní zásobování jejího obchodu s potravinami, který stojí stojí přímo u křižovatky. „Řekli nám, že budeme mít vyhrazené klasické parkovací místo, které má délku tři metry, my ale na zásobovací auto potřebujeme šest metrů. Vedle má být přechod, místo vyhrazené pro invalidy a pak už následuje zákaz zastavení. Kde budeme skládat zboží, abychom neporušovali předpisy?" kladla si otázky Jelínková.

Primátor ujišťuje, že se zásobováním v této lokalitě obchody žádné problémy mít nebudou. „Jinak bychom si projekt vůbec nemohli dovolit prosazovat," řekl Vymazal.

Mimo kruhového objezdu bude součástí revitalizace také oprava a vyasfaltování Srázné, nové pouliční osvětlení a zeleň. Projekt má také vyřešit problém s odtokem dešťové vody. Opravou Srázné dojde podle magistrátu k důstojnému propojení Jihlavských teras a údolí Heulosu, které se právě revitalizují. Náklady na úpravu Srázné se vyšplhají na padesát tři milionů korun.

HELENA FIŠAROVÁ