VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchaři v Beranově?
 Republiková špička

Praha, Velký Beranov - Druhé nejlepší menu v republice ve finále už šestého ročníku soutěže o Nejlepší školní oběd vytvořila jídelna Základní a Mateřské školy Velký Beranov.

27.8.2015 1
SDÍLEJ:

Tým školní jídelny ve Velkém BeranověFoto: archiv soutěže

Jarní zeleninová polévka, pečený králík v marinádě s paprikou a brambory, tvarohový dezert s pudinkem a ovocem. To je stříbrné menu.
Starosta Velkého Beranova Jan Plevčík plánuje hvězdný kuchařský tým ocenit. Jakým způsobem celou záležitost pojme, je zatím ovšem tajemstvím. „Samozřejmě je to pro celou obci velmi pozitivní událost, která si zaslouží ocenění. S ředitelkou místní školy jsem se o tom už bavil, tak uvidíme," pochválil kuchaře Jan Plevčík. Vedoucí školní jídelny je Jarmila Kalivodová.

„Letošní zadání soutěže vyžadovalo králičí maso v hlavním chodu a mléčný dezert. Připravit celý oběd za čtyřiatřicet korun, a splnit zároveň přísná výživová i chuťová kritéria, není jednoduchý úkol," komentoval průběh soutěže Petr Stádník, člen poroty se zkušenostmi z několika michelinských restaurací. Podle jeho slov byly recepty skutečně originální a řada z nich by zvládla i uvedení v restauraci.

O postup do finále letos bojovalo rekordních devětaosmdesát jídelen z celé republiky. Ředitelku soutěže Alenu Strosserovou zaujala pestrost soutěžních dezertů. „Kromě klasických tvarohových krémů se objevila i pohanka s pudinkovým krémem či ořechovo-mrkvové řezy s ricottou," podotkla.
Jaké byly podmínky soutěže? Všechna přihlášená menu musela splňovat zákonnou normou stanovený limit ceny čtyřiatřiceti korun za polévku, hlavní jídlo a dezert.

Přísné byly i nutriční nároky. Aby se menu mohlo přihlásit do soutěže, musí se nacházet na pravidelném jídelním lístku školní jídelny.
V porotě zasedl kromě už zmiňovaného Petra Stádníka prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec, zástupci Společnosti pro výživu a dva žáci základní školy, pro které jsou školní obědy určeny v první řadě. Cenu pro nejlepší polévku získala Základní škola a Mateřská škola Velké Svatoňovice. Porotě zachutnala jejich polévka z pečeného celeru, řapíkatého celeru a cizrny.

Letošní šestý ročník soutěže, kterou pořádá Společnost pro výživu, se začátkem týdne uskutečnil v MAKRO Akademii v Praze.

Autor: Redakce

27.8.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Anna Drápelová, Velké Meziříčí, 9. února 2017, 49 cm, 3 450 g
6

Miminka ze čtvrtého únorového týdne

Radnice v Telči.

Radnice chce opravit Dům dětí a mládeže Telč

Na Vysočině je otevřeno devět sjezdovek, další přibudou o víkendu

Jihlava – Na Vysočině je navzdory oblevě stále otevřených devět lyžařských sjezdovek, nejvíc jich je v provozu na Žďársku. Některé další skiareály se chystají obnovit provoz koncem týdne.

BC Vysočina startuje play-out

Jihlava – Obě prvoligové skupiny se sloučily, v druhé nejvyšší basketbalové soutěži tak může začít nadstavba.

Trest pro dealery drog z Vysočiny: šest a sedm let vězení

Jihlava – Drogové mafiány, bratry Josefa a Jana Kubátovy poslal Okresní soud v Jihlavě dohromady na třináct let do vězení. Josef si má odpykat šest let a Jan sedm let ve druhém nejpřísnějším českém vězení s ostrahou.

DOTYK.CZ

Chyťte doktora! Nemocnice kupují studenty i za 100 000 korun

Více než třetina špitálů láká adepty medicíny na štědrá stipendia, vyplývá z ankety regionálních redakcí Deníku. Další nemocnice to plánují.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies