VYBERTE SI REGION

Kuchaři v Beranově?
 Republiková špička

Praha, Velký Beranov - Druhé nejlepší menu v republice ve finále už šestého ročníku soutěže o Nejlepší školní oběd vytvořila jídelna Základní a Mateřské školy Velký Beranov.

27.8.2015 1
SDÍLEJ:

Tým školní jídelny ve Velkém BeranověFoto: archiv soutěže

Jarní zeleninová polévka, pečený králík v marinádě s paprikou a brambory, tvarohový dezert s pudinkem a ovocem. To je stříbrné menu.
Starosta Velkého Beranova Jan Plevčík plánuje hvězdný kuchařský tým ocenit. Jakým způsobem celou záležitost pojme, je zatím ovšem tajemstvím. „Samozřejmě je to pro celou obci velmi pozitivní událost, která si zaslouží ocenění. S ředitelkou místní školy jsem se o tom už bavil, tak uvidíme," pochválil kuchaře Jan Plevčík. Vedoucí školní jídelny je Jarmila Kalivodová.

„Letošní zadání soutěže vyžadovalo králičí maso v hlavním chodu a mléčný dezert. Připravit celý oběd za čtyřiatřicet korun, a splnit zároveň přísná výživová i chuťová kritéria, není jednoduchý úkol," komentoval průběh soutěže Petr Stádník, člen poroty se zkušenostmi z několika michelinských restaurací. Podle jeho slov byly recepty skutečně originální a řada z nich by zvládla i uvedení v restauraci.

O postup do finále letos bojovalo rekordních devětaosmdesát jídelen z celé republiky. Ředitelku soutěže Alenu Strosserovou zaujala pestrost soutěžních dezertů. „Kromě klasických tvarohových krémů se objevila i pohanka s pudinkovým krémem či ořechovo-mrkvové řezy s ricottou," podotkla.
Jaké byly podmínky soutěže? Všechna přihlášená menu musela splňovat zákonnou normou stanovený limit ceny čtyřiatřiceti korun za polévku, hlavní jídlo a dezert.

Přísné byly i nutriční nároky. Aby se menu mohlo přihlásit do soutěže, musí se nacházet na pravidelném jídelním lístku školní jídelny.
V porotě zasedl kromě už zmiňovaného Petra Stádníka prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec, zástupci Společnosti pro výživu a dva žáci základní školy, pro které jsou školní obědy určeny v první řadě. Cenu pro nejlepší polévku získala Základní škola a Mateřská škola Velké Svatoňovice. Porotě zachutnala jejich polévka z pečeného celeru, řapíkatého celeru a cizrny.

Letošní šestý ročník soutěže, kterou pořádá Společnost pro výživu, se začátkem týdne uskutečnil v MAKRO Akademii v Praze.

Autor: Redakce

27.8.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Který letos bude nejhezčí. Postavit sněhuláka je zábava pro děti v každém věku. Sněhu je dost, stačí jen vyrazit.

Žáci se baví stavěním sněhuláků, a zároveň se tím učí pomáhat

Ilustrační foto.

Provoz zablokovala nehoda deseti vozidel

Elektronická evidence: Zatím větší poprask než dopady

Vysočina - Některé venkovské hostince jsou zavřené, jiné se změnily v kluby. Restaurace zvedly ceny jídel i nápojů. I takové jsou leckde v zemi důsledky povinnosti elektronické evidence tržeb. Nová povinnost platí pro hostinské, restauratéry a hoteliéry od začátku prosince. Přímo na Vysočině však její důsledky tak jednoznačné nejsou.

Jak být v práci 40 hodin týdně a nezbláznit se

Pracujete často deset hodin denně a přesto stále nestíháte? Pak si potřebujete lépe naplánovat pracovní den a využívat čas efektivněji. Za 40 hodin týdně byste měli pohodlně zvládnout náplň práce, pokud ji děláte správně. Jak na to, radí experti na efektivitu práce.

Dukla zdolala Motor i počtvrté, oslabená Třebíč na Jestřáby nestačila

Jihlava, Třebíč – Po jednačtyřicátém kole WSM ligy se Dukla posunula po dalším skalpu Motoru na druhé místo tabulky. Horáckou Slavii trápí rozsáhlá marodka a proti Prostějovu nedokázala vstřelit ani branku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies