Jarní zeleninová polévka, pečený králík v marinádě s paprikou a brambory, tvarohový dezert s pudinkem a ovocem. To je stříbrné menu.
Starosta Velkého Beranova Jan Plevčík plánuje hvězdný kuchařský tým ocenit. Jakým způsobem celou záležitost pojme, je zatím ovšem tajemstvím. „Samozřejmě je to pro celou obci velmi pozitivní událost, která si zaslouží ocenění. S ředitelkou místní školy jsem se o tom už bavil, tak uvidíme," pochválil kuchaře Jan Plevčík. Vedoucí školní jídelny je Jarmila Kalivodová.

„Letošní zadání soutěže vyžadovalo králičí maso v hlavním chodu a mléčný dezert. Připravit celý oběd za čtyřiatřicet korun, a splnit zároveň přísná výživová i chuťová kritéria, není jednoduchý úkol," komentoval průběh soutěže Petr Stádník, člen poroty se zkušenostmi z několika michelinských restaurací. Podle jeho slov byly recepty skutečně originální a řada z nich by zvládla i uvedení v restauraci.

O postup do finále letos bojovalo rekordních devětaosmdesát jídelen z celé republiky. Ředitelku soutěže Alenu Strosserovou zaujala pestrost soutěžních dezertů. „Kromě klasických tvarohových krémů se objevila i pohanka s pudinkovým krémem či ořechovo-mrkvové řezy s ricottou," podotkla.
Jaké byly podmínky soutěže? Všechna přihlášená menu musela splňovat zákonnou normou stanovený limit ceny čtyřiatřiceti korun za polévku, hlavní jídlo a dezert.

Přísné byly i nutriční nároky. Aby se menu mohlo přihlásit do soutěže, musí se nacházet na pravidelném jídelním lístku školní jídelny.
V porotě zasedl kromě už zmiňovaného Petra Stádníka prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec, zástupci Společnosti pro výživu a dva žáci základní školy, pro které jsou školní obědy určeny v první řadě. Cenu pro nejlepší polévku získala Základní škola a Mateřská škola Velké Svatoňovice. Porotě zachutnala jejich polévka z pečeného celeru, řapíkatého celeru a cizrny.

Letošní šestý ročník soutěže, kterou pořádá Společnost pro výživu, se začátkem týdne uskutečnil v MAKRO Akademii v Praze.