Možné je to díky novým přístrojům za několik milionů korun a zkušeným lékařům jihlavském nemocnice. Lasery na tyto specifické oční operace jsou 
v Jihlavě jako jediné na Vysočině.

V jihlavské nemocnici slouží dva lasery, které by pacientům měly zaručit lepší vidění. „Metoda iLASIK je vhodná pro široké spektrum lidí. Zákrok mohou podstoupit lidé, kterým je více než 18 let a jsou v dobrém zdravotním stavu," přiblížila mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Pacienti musí nejprve podstoupit vstupní vyšetření, které trvá hodinu. Během něho lékař zjistí, jestli je zájemce vhodným kandidátem na zákrok. Během vyšetření se vytvoří pacientovi 3D snímek oka, který slouží jako individuální mapa pro celou proceduru. Na vyšetření se objednává do oční ambulance jihlavské nemocnice
a provádějí ho místní lékaři.

Právě díky použití dvou laserů se jedná o přesnou
a bezpečnou metodu. Samotný ambulantní zákrok trvá zhruba čtvrt hodiny. Zákroky probíhají vždy
v pátek a v sobotu chodí pacient do nemocnice
na kontrolu. „Už za několik hodin by měl člověk cítit změnu a vidět lépe, což je úžasné, že je výsledek hned znát," popsal primář očního oddělení Pavel Pernica.

„Krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus jsou refrakční vady způsobené nepoměrem mezi délkou oka a lomivostí rohovky a čočky. Procedura iLASIK koriguje tuto vadu změnou tvaru rohovky, takže se lomený paprsek světla soustředí přímo na sítnici," vysvětlil primář.

Ideálním zájemcem pro daný zákrok je krátkozraký pacient, který splňuje další nutné podmínky, jednou 
z nich je například tloušťka rohovky. Právě vstupní vyšetření slouží k tomu, aby lékaři poznali, jestli je laserová operace pro pacienta vhodná. Pokud zjistí, že nesplňuje podmínky, doporučí jinou metodu.

Cena nebolestivého zákroku je třináct tisíc korun za jedno oko, vstupní vyšetření vyjde na tisícikorunu. Zákrok není hrazený pojišťovnou. Informace jsou na stránkách www.jolk.cz, nebo na očním oddělení jihlavské nemocnice.