„Velký i Malý Pařezitý jsou jiskřivě čisté, s krásnou vodou ideální na koupání," říká Martina Fišarová z Krajs- ké hygienické stanice (KHS) Kraje Vysočina.

Čistá voda láká lidi z blízkého i dalekého okolí. „Momentálně je v kempu ubytovaných asi šedesát lidí, v sobotu ale začíná sezóna a čekáme až dvě stě padesát návštěvníků," potvrzuje Eduard Jakwerth, jednatel kempu Velkopařezitý.

Černý rybník u Větrného Jeníkova se bohužel takovou čistotou pochlubit nemůže.

„Černý rybník není zcela napuštěný, tím pádem je mělký a prohřátý, což je ideální prostředí pro výskyt sinic," vysvětluje Fišarová. Pro citlivější lidi, jako jsou děti, alergici a senioři, může podle jejích slov znamenat koupání v něm určité riziko. Velká tepla v mělké vodě totiž způsobují větší koncentraci živin a sinicím se daří.

„Odbor hygieny má sice možnost majitele rybníku upozornit na vhodnost dopuštění, na druhou stranu samozřejmě musí respektovat jeho majetková práva. V případě rybníku Černý hrají roli i rybochovné účely, pro které je využíván. Navíc je třeba si uvědomit, že je majitel limi-tován vodnatostí toku, který rybník napájí, v tomto pří-padě Smrčenského potoka," vysvětluje Karel Smejkal z odboru hygieny KHS. Smrčenský potok má délku kolem čtrnácti kilometrů.

„Plánujeme vodu dopouštět, ale bude přibývat postupně, je málo srážek," tvrdí Petr Kulhánek, vedoucí úseku rybářství akciové společnosti Kinský Žďár, která rybník vlastní.

Dopouštění rybníka se však řešilo už i v dřívějších letech. Černý není jediným rybníkem, který Smrčenský potok napájí. „Napájení daného rybníka samozřejmě ovlivňuje manipulace s vodou na všech dalších rybnících, které potok zásobuje," upozorňuje Roman Paclík ze správy toků Lesů České republiky.

Lidem však, zdá se, situa- ce příliš nevadí. „Chataři se v rybníku nadále běžně koupou, žádný úbytek lidí nepozoruji,"komentuje situaci starostka Větrného Jeníkova Martina Lisová, v jehož blízkosti se Černý nachází.

Rekreanti by se však vzhledem k výsledkům měření měli po každém koupání v Černém osprchovat.

„S ohledem na výsledky senzorického měření jsme se rozhodli z Černého v úterý odebrat mimořádný laboratorní odběr. Situaci nechceme podcenit," dodala Fišarová.

TEREZIE HORVÁTHOVÁ