Společně s nimi nastoupili do Deník-busu předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek či lídr ODS a starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl. KDU-ČSL zastupovala dvojka na kandidátce Josef Klement, SPD její lídr Radek Koten, TOP 09 její vysočinská jednička Josef Mladý a Realisty pak jejich lídr Martin Lank.

Rekonstrukce hlavní tuzemské dálnice.
Povrch dálnice měl vydržet mnoho let, ale už ho museli opravovat

Příležitost diskutovat dostali lídři těch stran, které podle dlouhodobých výsledků průzkumů společnosti SANEP mají šanci překonat pětiprocentní hranici a dostat se do sněmovny.

Speciální volební autobus Deníku se prvně vydal z Jihlavy do Rytířska. V salonku místního hotelu čekala politiky diskuze. Ale ještě předtím dostali do rukou červené a zelené listy, pro odpovědi ano – ne. Absolvovali totiž v autobuse kvíz, jak dobře znají svůj kraj.

„Tak ten mi snad ani nedávejte,“ nechal se slyšet bývalý zastupitel Olomouckého kraje Jaroslav Faltýnek, který stranicky „vyfasoval“ kandidaturu v Kraji Vysočina. Ale i jemu se podařilo na většinu z jedenácti otázek ukázat správnou baru listu.

Osm politiků z Kraje Vysočina se účastnilo netradiční předvolební debaty Deníku
Unikátní online reportáž: Politici z Vysočiny jeli Deník-Busem

A to mezi otázkami, které pokládal krajský šéfredaktor Marcel Moržol, byly ty ze soudku pro vysočinské patrioty. „Žije na Vysočině některý z držitelů světového atletického rekordu?“ ptal se třeba šéfredaktor. Správná odpověď byla ano – Jarmila Kratochvílová v Golčově Jeníkově.

U buchet, kávy a minerálky v hotelu Rytířsko, který se pravidelně stává rezidencí prezidenta Miloše Zemana při jeho politických návštěvách Kraje Vysočina, diskutovali regionální lídři nad problémy kraje. Jediný, kdo si objednal pivo, byl hejtman Běhounek. „Pavle, neboj, já si ho zaplatím,“ vzpomněl si na hlášku ze začátku cesty hejtman.

Politici nacházeli často stejné recepty na vysočinské i celorepublikové „bolístky“. Třeba se jednomyslně postavili za dostavbu dukovanské jaderné elektrárny. „S koncem uhelných elektráren se bez atomu neobejdeme,“ řekl Jiří Běhounek.

Stejného názoru je i Radek Koten. „Přece nebudeme jezdit v zelených elektroautech na elektřinu vyrobenou z polského uhlí,“ prohlásil lídr vysočinské kandidátky SPD.

Takto bude Rezidence Vrchlického vypadat.
Bývalou kasárnu nahradí nový obytný dům

Jednotně se postavili třeba také proti zavedení tolerance alkoholu do 0,5 procenta u řidičů. „U nás by z jednoho piva byla hned tři,“ myslí si třeba Pavel Kováčik.

Z hotelu Rytířsko zamířil autobus s politiky do Brzkova, obce, ve které vláda uvažuje o obnovení těžby uranu. Názor většiny místních tam vystihuje text na transparentu na jednom z domů: Přírodu ano, těžbu ne!

Nekonfliktní a věcná diskuze se táhla celým pátečním pořadem Deníku. Nic na tom nezměnila ani „uranová“ zastávka.

„Jen jsem zvědav, jestli nám ta shoda vydrží i po volbách,“ prohlásil v Brzkově na návsi realista Martin Lank, před odjezdem Deník-busu zpět před jihlavskou radnici. 

Volební speciál Deníku, pátek 13. října 2017.
Žádná demokracie v tomto státě neexistuje, stěžuje si starosta Aleš Bořil