Cestující, kteří pojedou městským autobusem 
z jihlavského Masarykova náměstí na městské vlakové nádraží linkou číslo 6, nebudou muset od 1. dubna letošního roku zaplatit ani korunu. Ačkoliv to tak může vypadat, nejde o nemístný aprílový žert.

Dopravní podnik chce ve spolupráci s městem touto novinkou přilákat na linku nové cestující. „Bude to na zkoušku do konce června. Chceme tímto způsobem nalákat na městskou hromadnou dopravu nové zákazníky," potvrdil náměstek primátora pro dopravu a služby Josef Kodet.

Dopravní podnik toto řešení schválil v minulém týdnu na svém představenstvu.

„Mohu potvrdit informaci, že cesta linkou číslo 6 bude pro lidi na tři měsíce zdarma," uvedl k situaci technický náměstek Dopravního podniku města Jihlavy Jaroslav Šetek. I ten argumentoval tím, že cestování zdarma na zkoušku může pomoci přitáhnout pozornost nových cestujících. Těch je na nové lince stále pomálu, nepomohla ani propagace.

Kvůli eurodotaci

„Vím, že ve městě začala jezdit nová linka, ale já chodím pěšky. Proč bych měl ještě utrácet za jízdenku na takový krátký úsek," sdělil před časem redaktorce Deníku cestující Jaroslav Novotný.

Lidé, kteří si kupují jízdenku pomocí elektronické peněženky, tak za každou jízdu linkou šest ušetří od dubna osm korun. Ti, co si kupují jízdenky papírové, potom ještě o dvě koruny více.

I když je o linku malý zájem, zrušit ji by znamenalo vrátit peníze z evropské dotace Regionálnímu operačnímu programu Jihovýchod na revitalizaci prostoru před městským nádražím. „Linka musí po dobu udržitelnosti projektu fungovat. I z toho důvodu jsme přistoupili k tomuto řešení," dodal Kodet.

Do budoucna se však podle Kodeta nabízí více možností, jak udělat linku pro cestující atraktivnější. Autobusy nyní zajíždějí na městské vlakové 
nádraží ke každému příjezdu a odjezdu vlaků. I to se může do budoucna změnit.

„Měli jsme na letošní rok připraveno, že linku prodloužíme na Vrchlického ulici, ale protože Kraj Vysočina připravuje opravu Jiráskovy ulice, tak jsme toto řešení prozatím odsunuli na později," podotkl k možnému zatraktivnění linky náměstek Kodet.

Linka číslo 6 jezdí od 6. ledna mezi zastávkami Masarykovo náměstí – Chlumova – Fritzova (zastávka pouze ve směru od městského nádraží) – Městské nádraží ČD.