V krajském městě, na jednom z největších historických náměstí v Evropě, se nachází plno restaurací a kaváren. Většina z nich v letních měsících umožňuje posezení na svých předzahrádkách. Výhledu na malebné centrum si ale jejich návštěvníci moc neužijí. Důvodem je Prior, betonová budova z dob socialismu.

Stoly s venkovním posezením letos v Jihlavě poprvé nabídla restaurace Tři knížata, ze které by, nebýt Prioru, byl pěkný výhled na kostel svatého Jakuba, který je jednou z dominant Masarykova náměstí i celého města. „Chodím sem kvůli dobrému jídlu, moc hezký výhled tady vážně není. Je to škoda, bez Prioru by to bylo mnohem lepší," uvedla Hana Martínková, návštěvnice restaurace.

Pohled na zmíněný kostel ovšem nabízí o pár metrů dál kavárna Etage. Ani tady si však návštěvníci příliš nepomohou. Mají sice hezký výhled na spodní část náměstí, tu vrchní, kde se nachází římskokatolický kostel svatého Ignáce z Loyoly, ale přes budovu Prioru nevidí.

Situace není o moc lepší ani při přesunu na druhou stranu. Tady se nachází oblíbená Radniční restaurace a radniční pivovar. Vidět jsou pouze obchody, morový sloup a opět masa betonu.

Prior „zdobí" i pohled z kavárny Coffee time, která je na spodní straně náměstí. Z té by jinak byl výhled na celé prostranství.

Na náměstí prakticky není místo, kde by Prior ve výhledu nepřekážel. „Řešením by bylo například posezení na střeše tohoto nákupního centra, tam by byl pohled do okolí určitě moc hezký. Nejlepší by bylo samozřejmě celou budovu zbourat," vyslovil se Petr Maláč z Jihlavy.

Bourání nákupního centra se ale nechystá. Vlastník ani provozovatel Prioru, kterými jsou společnost Le Cygne Sportif Groupe, respektive dceřiná firma Prior Česká republika, jsou podle magistrátu ochotni spolupracovat a nebrání se ani prodeji své peníze však do změny podoby budovy investovat nehodlají. „A město samo na to asi nebude mít nikdy," soudí jihlavský primátor Jaroslav Vymazal.

Možná téměř jediný hezký pohled na město nabízí zahrádka kavárny a restaurace Double Decker, která se nachází na střeše jihlavského obchodního centra City Park.

Z té je vidět historické opevnění centra, které pochází z třináctého století, i kostel svatého Jakuba. „Chodíme sem opravdu hodně často. Dobře tady vaří a výhled je tady jednoznačně jedním z nejhezčích v celé Jihlavě," uvedla Hana Dvořáková, návštěvnice restaurace.

Zároveň dodala, že si tento výhled sice chválí, ale budova samotného obchodního domu se jí nelíbí. „Když se tady City Park stavěl, byla jsem zásadně proti. Hned vedle stojí krásné historické hradby a oni tady klidně postaví rezavou kostku. I tak je to pořád lepší než Prior na náměstí," poznamenala Dvořáková.

MARKÉTA JELÍNKOVÁ