Novou učební pomůcku v podobě stavebnice Merkur mají od pondělního dne k dispozici na třinácti základních školách v Kraji Vysočina. Partnerské školy si přebraly sadu devíti stavebnic, které se stanou díky podpoře společnosti Bosch Diesel Jihlava novou učební pomůckou. Kraj Vysočina vytvořil metodiku, podle které budou na školách v rámci výuky pracovních činností, učitelé žáky se stavebnicí seznamovat.

„Stavebnice jsou určeny pro žáky čtvrtých a vyšších ročníků a mají v dětech probudit tvůrčí schopnosti a motivují je k pochopení technických souvislostí," přeje si Hermann Butz, obchodní ředitel společnosti Bosch Diesel.

Ten také doufá, že děti budou při používání stavebnic kreativní a dokážou vymyslet více než sto modelů, které stavebnice nabízí. „Doufáme, že se z českých dětí stanou kreativní inženýři. Technická zdatnost českých inženýrů je totiž známá nejen v České republice, ale po celém světě. Rádi proto podpoříme projekt, kdy se s technickou výukou začíná hned u školních dětí," dodal při příležitosti předání stavebnic Hermann Butz.

Ve vybraných školách, které spolupracovaly při přípravě metodické příručky používání stavebnic při výuce, bude konstrukční set používat více než tři tisíce žáků. Vzhledem k tomu, že se už v době příprav projektu díky podpoře regionálních firem nebo samospráv zapojili zhruba další dvě desítky základních škol, pracuje na Vysočině od září se stavebnicí už asi pět tisíc žáků. I jim je k dispozici metodická příručka vytvořená krajským odborem školství, mládeže a sportu.

„V této fázi je pro kraj důležitá zpětná vazby přímo ze škol. Zajímá nás, co je třeba změnit a upravit, zda děti práce se stavebnicí baví a jakým způsobem s nimi školy pracují," apeloval v pondělí na zástupce škol náměstek hejtmana Kraje Vysočina Libor Joukl. Ten také dodal, že kraj v současné době jedná s ministerstvem školství a s ministerstvem průmyslu a obchodu o tom, zda by se nechtěla do projektu také zapojit. „Mohli bychom tímto způsobem dostat Merkur do všech škol v rámci celé Vysočiny," doplnil Joukl.

Kamil Ubr, vedoucí školského odboru kraje, podotkl, že se Kraj Vysočina zároveň poohlíží po možnosti, jak dostat technickou výuku k žákům nižších tříd. „Už v první třídě by to s Merkurem šlo těžko, proto uvažujeme o stavebnici Kaden, která je plastová a má velké šroubky, velké dírky a snadno si z ní staví i menší děti," poznamenal Ubr s tím, že průvodcem stavebnicí by byly známé postavy z komiksového Čtyřlístku.

V tuto chvíli je ale důležité, aby se stavebnice na vybraných školách osvědčily.

IVA BÍNOVÁ