Obce dávají dohromady finanční „jízdní řády", podle kterých se budou řídit v příštím roce. Nikdo nechce mít rozpočtové provizorium, města budou rozpočty schvalovat ještě v tomto roce. V pondělí je mají na programu zastupitelstva v Polné a Třešti. V dalších týdnech pak přijde na řadu také Telč, Brtnice 
a Jihlava. Ve zmiňovaných městech půjde o vyrovnaný rozpočet. Se schodkem budou hospodařit pouze v Brtnici.

„Rozpočet jsme předjednali ve finančním výboru. Na výdajové i příjmové stránce je to nějakých 71 milionů korun," předestřel starosta Polné Jindřich Skočdopole s tím, že žádná výrazná investice v rozpočtu pro příští rok nefiguruje. „To budeme řešit případně až v průběhu roku. Pokud se nám podaří získat dotační peníze ze Státního fondu životního prostředí, bude opravena hasičská zbrojnice.

Zastupitelé budou v pondělí schvalovat rozpočet také 
v šestitisícové Třešti. Ta navrhla taktéž vyrovnaný rozpočet, který počítá s příjmovou a výdajovou stránkou ve výši zhruba 77,5 milionu korun. Město připravuje hned několik investic.

Mezi ty nejzajímavější patří první etapa výstavby přírodního biotopu v lokalitě Malvíny. V návrhu rozpočtu, který visí na webových stránkách města, je vyhrazena částka čtyři miliony korun. „Celkové náklady akce, která bude realizována ve dvou letech, budou upřesněny po zpracování projektové dokumentace," uvedl starosta Třeště Vladislav Hynk.

Dále chtějí v Třešti pokračovat v zateplování městských objektů, v rekonstrukcích městských ulic a v plánu je také položení nového umělého trávníku na fotbalovém hřišti. Na dvě posledně jmenované akce si radnice zřejmě bude brát úvěr, pomoci může také případné získání dotací.

V Telči se budou rozpočtem zabývat na jednání příští pondělí. Rozpočet má být vyrovnaný ve výši 93 milionů korun. Starosta Roman Fabeš počítá se třemi výraznými investičními akcemi, které podpořil Regionální operační program Jihovýchod.

„Zpřístupníme telčské podzemí, dojde k vybudování autobusového zálivu v Hradecké ulici a vybudování odborných učeben na základní škole Masarykova," uvedl Fabeš. Dále je v plánu úprava hřiště před mateřskou školou v Komenského ulici i rekonstrukce ulice 9. května.

Kromě této ulice bude dokončena také rekonstrukce Hradecké ulice a na křižovatce těchto ulic bude vybudován kruhový objezd. „Rádi bychom začali také přebudovávat zimní stadion, ale to je nejisté," dodal Fabeš.

Jediné město na Jihlavsku, které plánuje schodkový rozpočet, je Brtnice. Starosta Stanislav Jirků vysvětlil, jak bude financování vypadat. „Výdaje budou ve výši 58 milionů korun, přičemž příjmy budou o 6 milionu nižší. Schodek ale doplníme z uspořených finančních prostředků a profinancování dotací z letošku," poznamenal starosta Jirků.

V Brtnici neplánují žádné velké investice, v současné době se ale zaměřují na novou rodinnou výstavbu a rozšiřování města. V současné době prodalo město v lokalitě Niva dvacet stavebních parcel. Dalších 32 parcel chtějí připravit v příštím roce. „Budeme chtít zasíťovat parcely pro další rodinnou výstavbu. Tím je připravíme k prodeji zájemcům," dodal pro úplnost starosta Brtnice. Město se rozpočtem bude zabývat 18. prosince.

V krajském městě Vysočiny přijde rokování o rozpočtu na řadu na zasedání zastupitelstva, které se uskuteční příští pondělí 16. prosince.