Odkup areálu Modety za 29 milionů korun odsouhlasili v pondělí na poslední schůzi v tomto volebním období jihlavští městští zastupitelé. Kdy však město opravdu Modetu koupí, není jasné. Nové zastupitelstvo musí nejprve schválit plán financování.

Areál Modety, který se nachází na pravém břehu řeky Jihlávky v sousedství jihlavské zoo, obsahuje celkem deset hlavních staveb. Sloužit by měl v budoucnu s největší pravděpodobností právě zoo.

Ještě před hlasováním však vedli zastupitelé dvouhodinovou diskusi. Za odkup bojoval bývalý ředitel zoo Vladislav Jiroušek (Krásná Jihlava), jehož hlavní důvod pro kandidaturu v posledních volbách byl ten, aby dokázal odkup areálu Modety pro zoo vybojovat. „Objekt musí zůstat v majetku města. Jakmile se dostane do cizích rukou, budeme mít uprostřed zahrady někoho, komu budeme těžko nařizovat, co tam bude mít. Majitelé Modety čekali osm let, s malou výrobou jsou ztrátoví, je to pro ně nevýhodné, objektu se chtějí zbavit. Mají připraveného velkého developera, který se areál bude pokoušet prodat. Byla by velká chyba, kdybychom toto dopustili," apeloval na zastupitele Jiroušek.

Na jednání však padlo, že za osm let město do jihlavské zoo nainvestovalo už dvě stě milionů korun. Za tu dobu se provozní náklady zoo zvedly z deseti na patnáct milionů ročně.

Podle primátora Jaroslava Vymazala tak zastupitelstvo dalo jasně najevo, že má k zoo kladný vztah, ale všechno má své meze. „Není jednoho Jihlaváka, který by nebyl hrdý a pyšný na zoologickou zahradu, ale stůjme nohama na zemi. Proč se nenašel soukromý developer? Já osobně jsem jednal se dvěma, a byli to zkušení developeři, kteří počty umí. Problém je v ceně, která je neúměrně vysoká," řekl.

Na zastupitelstvu se k odkupu vyjádřila i ředitelka jihlavské zoologické zahrady Eliška Kubíková. „Dokážu si představit, že by Modeta sloužila zoo. Na předchozím zasedání jsem však dala náměty, jak by mohla sloužit nejenom zoo, ale i městu. Souhlasím s tím, že je potřeba mít jasný záměr. Ale určitě by bylo smutné, kdybychom to navěky zavrhli, jsem pro, abychom tuto myšlenku neopustili a zkusili najít vhodný záměr pro zoo, ale i pro město," vyjádřila se Kubíková.

Ze sedmatřiceti jihlavských zastupitelů jich pro odkup Modety zvedlo ruku nakonec jednadvacet.