„Obyvatele obcí ohrožených těžbou uranu tak čeká náročný rok," poznamenal Eduard Sequens ze sdružení Calla, Sdružení pro záchranu prostředí. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) vloni v březnu uvedl, že zrušil plán převést těžbu uranu z Dolní Rožínky do Brzkova pro její neekonomičnost.

Ministerstvo průmyslu a obchodu pokračuje však ve svých krocích, které mají vést k obnově těžby uranu v Brzkově.

Obyvatele a představitele obcí Brzkova, Věžnice, Přibyslavi či Polné, kteří by byli možnou těžbou a dopravou uranové rudy nejvíce zasaženi a kteří s tímto záměrem ostře nesouhlasí, tak letos čeká náročný rok, ve které budou hájit svůj zájem, který má podle jejich mínění přispět k zachování zdravého životního prostředí. „Po závěrečném verdiktu Ministerstva životního prostředí bude koncepci schvalovat vláda," dodal Sequens.

Obce nacházející se v případném těžebním pásmu ale již podnikly kroky koncem loňského roku a rozhodly se prodloužit smlouvu s právníkem Lubošem Klimentem, který je v tomto sporu se státem zastupuje již dva roky. „Vzhledem k tomu, že právní pomoc budeme do budoucna potřebovat, chceme prodloužit smlouvu s Lubošem Klimentem o další dva roky," sdělil starosta Přibyslavi Martin Kamarád (ODS).

Zároveň se čtyři dotčené obce rozhodly naplánovat si na leden informativní schůzku s vedením Kraje Vysočina. „Máme nové krajské zástupce. Domníváme se, že kraj by měl v této věci zaujmout poněkud jiné stanovisko," podotkl starosta Přibyslavi Kamarád.

V prvních měsících roku bude podle Sequense Ministerstvo životního prostředí rozhodovat o žádosti státního podniku Diamo na stanovení průzkumného území pro vyhledávání a průzkum výhradního ložiska radioaktivních nerostů Brzkov, kterou podalo loni v listopadu. Záměr je však v rozporu se surovinovou politikou státu, která s novou těžbou uranu již nepočítá.

„Proto jen těžko bude moci být průzkumné území povoleno," podotkl Sequens.

„Požadujeme, aby společnost Diamo provedla průzkum klasickou cestou, protože chceme být účastníky řízení. Ovšem bude-li se jednat o průzkum propočtem, bude se úředních jednání účastnit podle zákona jen ministerstvo a společnost Diamo. Když ale půjde o klasický průzkum, bude muset Diamo jednat o povolení s příslušnými obcemi," vysvětlil starosta Kamarád.
Ministerstvo životního prostředí bude také v první polovině roku rozhodovat o podstatném rozšíření Chráněného ložiskového území Brzkov. Řízení bylo zahájeno v únoru 2015 na žádost společnosti Diamo, ale bylo přerušené a bez předchozího stanovení průzkumného území a přepočtu zásob nemůže ministerstvo rozhodnutí ve prospěch těžařů vydat.

Diamo již nechalo zpracovat dokumentaci posouzení vlivů projektu těžby uranu u Brzkova na životní prostředí (EIA). Ta je hotová od loňského července a proces má být zahájen poté, co budou získána výše zmíněná rozhodnutí. Do konce letošního roku pak má ministr průmyslu vládě předložit vyhodnocení procesu přípravy a návrh dalšího postupu k rozhodnutí.
Podle Sequense a Lucie Drahošové Stránské ze spolku Naše budoucnost provázejí celý případ těžby uranu u Brzkova od začátku zkreslené informace, co se týče ekonomiky těžby, pomoci v nezaměstnanosti nebo v zajištění energetické soběstačnosti, kterou by mělo otevření uranového dolu u Brzkova přinést.

Podle Kamaráda by těžba uranu byla konkrétně pro Přibyslav zátěží. „Přibyslaví by projížděly nejméně dva vlaky uranové rudy denně. Těžba by měla zřejmě na našem území dopad na spodní i povrchové vody. Nemluvě o sociálních problémech s přílivem dělníků pro uranový důl a omezení bytové výstavby v územích postižených těžbou," zopakoval Kamarád hlavní důvody, které vedou obce kolem Brzkova, aby se těžbě uranové rudy od začátku bránily.

„V Dolní Rožínce končí poslední hlubinný uranový důl v Evropě. Potřebujeme přenést pozornost i finanční zdroje na kvalitní a rychlou sanaci škod, které tu po uranovém průmyslu zbývají, a ne na přípravu nové těžby," zdůraznil Sequens.

„Do roku 2017 jistě každý vstoupil s očekáváním, že mu nový rok přinese příjemné a radostné chvíle. Z pohledu spolku však již dnes víme, že nám přinese spoustu práce a zřejmě i několik nepříjemných chvil, plných obav," poznamenala Drahošová.