I přesto, že se Pivovaru Jihlava nepodařilo dohodnout se stěžovatelem na hluk Liborem Formanem, podnik se rozhodl, že kulturní léto v Pivovarské restauraci bude ve čtvrtek pokračovat. I když poněkud jiným způsobem. Méně hlučným.

„Místo bigbítu zveme na divadlo Emilion, které zahraje dvě pohádky pro děti i dospělé, a také na vystoupení tanečního sdružení IŠTAR při občanském sdružení Kamínek. Vážíme si podpory, kterou nám lidé vyjadřují na internetu i na sociálních sítích, a věříme, že tuto situaci pochopí," řekla Eva Vařejčková z marketingu jihlavského pivovaru.

Pivovar zároveň informuje, že aktivně podpoří již existující petici s názvem Ne likvidaci pořádání kulturních akcí pod širým nebem, která je adresována premiérovi České republiky a má již přes deset tisíc podpisů. „Kromě toho, že podpoříme podpisy přímo na internetových stránkách, vytvoříme i petiční listy, které budou umístěny na mnoha místech po celé Vysočině, aby byly přístupné všem," přiblížila Vařejčková.

Za pořadatele kulturních akcí v Kraji Vysočina by chtěl Pivovar Jihlava k této petici připojit osobní dopis premiérovi České republiky, kde by detailně popsal svůj názor na danou problematiku.

„Naší snahou bude pokusit se o iniciování projednání novelizace zákona, která vznikla před dvěma lety a nebyla projednána z důvodu konání předčasných voleb. O všech našich krocích budeme průběžně informovat na Facebooku a internetových stránkách Pivovaru Jihlava," doplnila Vařejčková.

Na sociální síti Facebook, kde jihlavský pivovar vytvořil událost s názvem Chceme kulturní akce ve městě!, je v současné chvíli přihlášených 2,1 tisíce lidí. Petici zájemci naleznou na webu www.petice24.com pod názvem Ne likvidaci pořádání kulturních akcí pod širým nebem!

K souboji příznivců letních hudebních a dalších akcí a jejich zarytých odpůrců, který se v Jihlavě objevil, se vyjádřil i poslanec Vít Kaňkovský. „Jsem přesvědčen, že hudební produkce, promítání letního kina i další akce pořádané u příležitostí oslav různých výročí k létu a do měst patří, a osobně se jich i rád účastním. Chápu ale i občany, které v některých případech hlasité produkce obtěžují, a je jejich legitimním právem se v intencích platných zákonů bránit. Přesto se domnívám, že současná podoba legislativy, týkající se této problematiky, je nevhodná a v praxi vytváří neřešitelné situace," prohlásil Kaňkovský.

Podle něj je bez jakéhokoliv přehánění v tomto směru v naší společnosti nemalý nános pokrytectví.

„Na jedné straně jsou pokutami postihováni organizátoři hudebních produkcí a jiných akcí a na druhé straně běžně akceptujeme hluk daný provozem motorových vozidel, z městské hromadné dopravy, z provozu průmyslových podniků a tak dále. A hluk z těchto příčin je mnohdy trvalého rázu, tedy má na zdraví populace zásadní vliv, mnohem škodlivější než jednorázová hudební produkce," dodal Kaňkovský.

DANA KŘÍŽKOVÁ