Akce je připravená tak, aby děti prožily krásný školní výlet v historickém prostředí, seznámily se krátce s historií zámku, podívaly se, jak se na zámku podepsal zub času a hlavně se bavily u pohádek, písniček a soutěží. Akci pořádá spolek Time Jihlava z nedalekého Stonařova. Jeho předsedkyně Alena Veliká pořádala deset let Pohádkové setkání dětí na hradě Roštejně. Tato společnost skýtá záruku, že akce bude kvalitní a zajímavá pro děti.

„Přemýšleli jsme o změně už dávno, protože děti z prvního stupně základních škol a předškoláci z mnoha mateřských škol, pro které je tato akce určená, již mnohokrát na Roštejně byly, a tak změna místa bude pro jejich další rozšíření obzoru přínosná,“ uvedla Veliká.

Koncepce setkání je připravena osvědčeným způsobem. Děti budou sledovat představení na dvou jevištích, setkají se s rytíři, při prohlídce zámku uvidí i Sál vjezdů a místo práva útrpného. V doprovodném programu je připraveno malování na obličej, skákací hrad a divadelní pohádky.

„Počítáme s tím, že tato akce přivede do města i více turistů a milovníků historie. Ti určitě neopomenou další dominanty města, mezi které patří například kostel blahoslavené Juliány a další historické pamětihodnosti města i okolí,“ popsala Veliká.

Do akce se zapojila škola i skupina historického šermu z Brtnice. Dále divadelníci z třešťského souboru Jana Lišky a další organizátoři, včetně města Brtnice. Se zdravovědou děti seznámí zdravotníci ze všeobecné zdravotní pojišťovny.

Goranka Horjan (vlevo), předsedkyně poroty pro kategorii edukace, Europa Nostra 2017 spolu s ředitelkou NPÚ v Telči Martinou Indrovou, která ocenění v pondělí přebírala.
Telčští památkáři si dovezli svého Oscara, ocenění Europa Nostra