Do Jihlavy přijeli s cílem nominovat se na republikové mistrovství dětí a mládeže. Byla to totiž jejich poslední možnost, žádné další nominační závody už letos nejsou.
„Loni byl Jarda na mistrovství České republiky třetí, takže se tady musíme kvalifikovat, ale zatím se nám nedaří," vyprávěl Jindřich Krčmář.

S podobným cílem přijeli i další závodníci z různých koutů České republiky. Nominovat se chtěli také modeláři z kroužku leteckých modelářů při jihlavském domě dětí a mládeže (DDM). „Na republikové mistrovství se z jihlavského kroužku nominovali čtyři svěřenci. Všichni s házedly, tedy v kategorii nejmenších letadel," uvedl za organizátory soutěže Zdeněk Nápravník 
z DDM Jihlava. Z Kraje Vysočina se nominace podařila také svěřencům ze žďárského modelářského klubu. Mistrovství České republiky leteckých modelářů se uskuteční v říjnu na bývalém letišti v Kožlanech u Plzně.

Do Jihlavy přijel s mládeží také Petr Vašina z Ústí nad Orlicí. „Mám tady tři děti, kterým se do dnešního dne nedařilo nominovat. A protože tohle byla naše poslední možnost, tak jsme toho využili," popsal Vašina. A jeho tři mladí letci ho nezklamali, na republikové závody se s nimi rovněž podívá.

CHYBÍ VEDOUCÍ

A co museli mladí letci splnit? Každá kategorie má své nominační kritérium. V Jihlavě se závodilo v pěti kategoriích. Například letadla v kategorii P30, což jsou modely s gumovým motorem, mají nominační kritérium 300 vteřin. Aby ho modeláři splnili, měli na to pět pokusů. V každém pokusu se jim počítá čas strávený ve vzduchu a v součtu musí dát požadovaných 300 vteřin. „Má to ještě jedno úskalí, v každém letu se počítá v této kategorii maximálně 100 vteřin," dodal Vašina. To znamená, že na splnění potřebuje minimálně tři podařené lety.

Primárně šlo ovšem v sobotu na henčovském letišti o krajský přebor mládeže leteckých modelářů. V Jihlavě vede mladé naděje leteckého modelářství už několik desítek let Karel Švec. Ten by byl rád, kdyby se našlo více dětí se zájmem o tuto činnost. „Dnes už moc zájem není. Podle nějaké směrnice bych měl mít minimálně deset dětí v kroužku. Když jich ovšem budu mít více, tak se jim nemohu věnovat tak, jak bych chtěl. Takže ideální počet je kolem pěti dětí," uvedl Švec. Chybí ovšem další vedoucí. „Když skončím, tak už tu asi nebude nikdo, kdo by děti vedl. Nikdo to nechce převzít," postěžoval si Švec. S dětmi se schází dvakrát týdně, vždy v úterý a ve čtvrtek. Na kroužku si staví modely a potom s dětmi trénuje právě na henčovském letišti.