„To si nedělám legraci, socha by mohla být mobilní. Pokud se vhodné místo do té doby nenajde, přivezeme sochu na autě, tady v Jihlavě ji odhalíme a poté by putovala do Německa. Hlavní sponzor má totiž zájem ji tam ukázat, má tam sídlo firmy. Socha by tam zřejmě stála půl roku a poté by se dovezla zpět do Jihlavy, to už by se snad vědělo, kam s ní," vyjádřila se  předsedkyně Spolku za navrácení sochy TGM do Jihlavy Marie Bohuňovská.

Po navrácení sochy Masaryka do Jihlavy je nyní cílem spolku pořízení zhmotnělé vzpomínky na sametovou revoluci, která proběhla v listopadu 1989, v podobě sochy Klíčů. Na toto téma proběhla ve čtvrtek večer v jihlavském Divadle otevřených dveří diskuse. Podle Bohuňovské však nic moc nepřinesla. „Lidí z řad veřejnosti moc nepřišlo. Hned n úvod vystoupil anonymně pán, který nadával na revoluci, takže mě tak trochu rozhodil," naznačila předsedkyně spolku.

Nejaktuálnějším problémem, který nyní spolek řeší, je kam sochu klíčů umístit. „Nicméně konečné místo nám stejně určí Jihlava. My stále preferujeme areál Českého mlýna u řeky Jihlavy, to místo je stále ve hře, nicméně lidé na diskusi dávali další návrhy, takže je zkusíme zpracovat," informovala Marie Bohuňovská. „Řeka je takový symbol času, plynutí. U řek se zakládala města, zkrátka se nám to k řece líbí," dodala předsedkyně. Jihlavský magistrát sochu klíčů vítá. O umístění však vede debatu.

I když spolek sehnal sponzora, který na sochu klíčů věnoval sto tisíc korun, nebrání se dalším příspěvkům. „Rozhodně nejsme u konce, budeme rádi za každý dar," usmála se Bohuňovská. Celkové náklady na sochu jsou kolem 330 tisíc korun. S řezáním kamene na sochu by se mělo začít v těchto dnech. Klíče by měly být vysoké zhruba 215 centimetrů, a to včetně podstavce. Výška nejvyššího vztyčeného klíče bude 180 centimetrů. Materiálem je lipnická žula preventivně ošetřená proti reznutí. Přívěsek je kombinací tvaru lipového květu a srdce. Spojovací kruhy jsou zamýšleny z nerezu. Autor návrhu je Radomír Dvořák. Právě zvonění klíči bylo fenoménem demonstrací roku 1989.

Spolku je možné posílat peníze na bankovní účet, veškeré informace o soše i možné finanční pomoci lze naleznout na internetové stránce www.tgmjihlava.cz.